Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 8.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel! Flamand barna sörös báránycsülök, rakott burgonyával Amikor legelőször Belgiumban jártam – még tizenévesen, ahol a testvérem él a családjával – rengeteg izgalmas, ellenben magyar…

Részletek

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 7.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel! Bárányhússal töltött petrezselyem-ravioli, füstös paprikaszósszal, pirított erdei gombával Amikor jópár hónappal ezelőtt elhatároztam, hogy elkezdek kísérletezni a színes tésztákkal, nem gondoltam volna, hogy szerelembe…

Részletek

Bárányhús: váljék egészségünkre!

Karakteres íze miatt a juhhúsért egyesek rajonganak, mások inkább tartózkodnak tőle. Bár már a hazai éttermekben is egyre gyakrabban találkozhatunk fiatal bárányhúsból készült fogásokkal, a magyar háziasszonyok ritkán használják ezt a remek alapanyagot.  Pedig a bárány egy magas fehérjetartalmú, sovány húsféle, könnyen emészthető, ráadásul a tévhitekkel ellentétben könnyen és gyorsan elkészíthető alapanyag. Így nemcsak húsvétkor,…

Részletek

Miért egyenek a gyerekek is bárány- és juhhúst?

A húsok, így a juh- és bárányhús is értékes fehérje- és ásványianyag-tartalmuk miatt a naponta javasolt élelmiszerek közé tartoznak gyerekek esetében is. Fehérjéik teljes értékűek, azaz a nélkülözhetetlen aminosavakat is tartalmazzák. Zsírtartalmuk tág határok között változhat, ezt a választásunkkor figyelembe kell venni. A juh- és bárányhúsból főleg a soványabban részeket válasszuk gyerekek esetében is.  A…

Részletek

A 2019-es kóstoltató kampány

A Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet az Interovic (La Interprofesional del Ovino y Caprino de Carne) spanyol testvérszervezetével konzorciumban, a 2018-2020 közötti időszakra vonatkozó Európai Uniós támogatást nyert a juh- és kecskehús fogyasztásának népszerűsítésére, valamint annak újrapozícionálására. Ennek keretében megrendezésre került a bárányhús kóstoltatási kampány is. Csakúgy, mint a Bárány Napokat, a kóstoltatást…

Részletek

Beszámoló a Bárány Napokról 2019-ben

Mint az a Bárány Napokról szóló korábbi blogbejegyzésekben is szerepel, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet az Interovic (La Interprofesional del Ovino y Caprino de Carne) spanyol testvérszervezettel összhangban a 2018-2020 közötti időszakra európai uniós támogatási forrásokat nyert el a juh- és kecskehús népszerűsítésére és újrapozícionálására. E projekt keretében zajlott le a tavalyi…

Részletek

Wok-ban készült bárány zöldségekkel

Elkészítési idő: 25 perc Nehézségi fok: egyszerű Adagok száma: 4 Hozzávalók: 600g bárányborda 1 vöröshagyma ½ kisebb piros paprika ½ kisebb zöld paprika ½ kisebb sárga paprika ½ cukkini 4 nagy zöldbab 8 shitake gomba szójaszósz olaj só bors Elkészítés: 1. Egy nagy wok serpenyőben pirítsuk meg az olajjal bekent bárányborda darabokat. 2. Eközben vágjuk…

Részletek

Szaftos bárány nyakasorja

Elkészítési idő: 35 perc Nehézségi fok: egyszerű Adagok száma: 4 Hozzávalók: 12 báránynyak szelet 240g vöröshagyma 15g fokhagyma 40g zsemlemorzsa 420g fenyőmag 2 főtt tojás 65g fehér bor 600g húsleves alaplé Sáfrány Olaj Liszt 1 babérlevél Petrezselyem Só Bors Elkészítés: 1. Egy nagy edényben olajon pirítsuk meg a besózott és belisztezett hússzeleteket mindkét oldalán aranybarnára.…

Részletek

Rántott bárány nyakasorja mustárral és zöldfűszerekkel

Nehézségi fok: egyszerű Elkészítési idő: 10 perc + 3 óra pácolás Adagok száma: 4 Hozzávalók: 8 báránynyak szelet 20g méz 10g mustár 1 tojás Zsemlemorzsa Liszt Néhány vágott friss fűszernövény (petrezselyem, koriander, kakukkfű, rozmaring, oregano …) Olaj Só Őrölt bors Elkészítés: 1. Keverjük össze a mézet, a zöldfűszereket és a mustárt, majd a besózott hússzeleteket…

Részletek

A Bárány Napokon résztvevő éttermek 2019-ben

A Bárány Napok keretében ebben az évben az alábbi éttermek vesznek részt: Étterem neve Étterem címe  Akasztói Horgászpark és Halascsárda 6221 Akasztó, Kígyóshíd tanya 6. Almalomb Vendéglő 7694 Hosszúhetény, Ormándi u. 19. Amaryllis Cafe & Restaurant 7100 Szekszárd, Augusz Imre utca 9-11. Aragvi Grúz étterem 1023 Budapest, Ürömi köz 2. Attila Étterem 8380 Hévíz, Attila…

Részletek

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 6.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel! Medvehagymás zöldkéregben sült báránykeresztfartő, citrusos tavaszi főzelékkel Sokan vagyunk, akik hatalmas lelkesedéssel vártuk már a márciust, hiszen nekünk pécsieknek ez a hónap nem csupán…

Részletek

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 5.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel! BÁRÁNYCOMB „VADASAN” SZALVÉTAGOMBÓCCAL A vadashoz számtalan élményem fűződik, de talán a legizgalmasabb kalandom a legelső saját készítésű vadasom volt, amelyet – mily meglepő –…

Részletek

Bárány Napok 2019. április 12-13.

A Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet az Interovic (La Interprofesional del Ovino y Caprino de Carne) spanyol testvérszervezetével konzorciumban, a 2018-2020 közötti időszakra vonatkozó Európai Uniós támogatást nyert a juh- és kecskehús fogyasztásának népszerűsítésére, valamint annak újrapozícionálására. A projekt keretében szervezzük meg a Bárány Napokat 2019. április 12-13-án. A kampány célja, hogy a…

Részletek

Miért is érdemes sportolóként is juh- és bárányhúst fogyasztani?

Szeretek egészségesen és változatosan táplálkozni, ezért sportolóként arra törekszem, hogy a lehető leghasznosabb és legjobb minőségű tápanyagokat jutassam be a szervezetembe. A rendszeres és aktív fizikai aktivitásom mellett azonban nem mindegy, milyen tápanyagokat milyen étrenddel pótolok. A juh és bárányhús kiváló fehérjeforrás, ha eddig azt hitted, hogy le kell róla mondanod a sertéshúshoz hasonlóan, akkor…

Részletek

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 4.

Szilveszteri buliváró Sokan vagyunk, akik nagyon várjuk már a Szilvesztert. Vannak, akik az év lezárását ünneplik és vannak, akik az új év eljövetelének a tisztaságát, a megújulás lehetőségét látják benne. Vannak, akik viszont szimplán azért, mert hatalmasat lehet bulizni aznap. Számomra a legnagyszerűbb a Szilveszterben azoknak a kis ételfalatkáknak az elkészítése, mely évek óta hatalmas…

Részletek

Konferenciákon, kiállításokon, vásárokon és expo-kon való megjelenések 2018-ban

2018-ban a kampány népszerűsítéséhez 8 eseményen vettünk részt. A kampány első évében augusztustól szeptemberig folyamatosan megjelentünk különböző helyszíneken, hogy népszerűsítsük a bárány- és juhfogyasztást Magyarországon. Az események a célcsoportoknak megfelelően lettek kiválasztva: néhány eseménnyel a lakosságot céloztuk meg, de célunk volt a szakemberek (állattartók, dietetikusok, táplálkozástudósok) elérése is a szakmai konferenciák által. A teljes listát…

Részletek

Rádió-interjúk 2018-ban

A kampánnyal kapcsolatos interjúk a következő rádiókban jelentek meg: 1.TREND FM A Trend FM egy magyar rádióállomás, amely a 94.2-es frekvencián működik.  Az adás időpontja: 2018. november 22. Hetente 193 000, naponta 71 000 hallgató A Trend FM-en egy 40 perc hosszúságú interjú készült a bárányhús projekt témájában, így minden téma alapos kifejtésre került. A műsor egy…

Részletek

Rólunk szólnak a hírek a nyomtatott sajtóban is

A pályázati kereteknek megfelelően 2018-ban 10 hirdetésünk jelent meg a nyomtatott sajtóban. Ezek részleteit az alábbi táblázat tartalmazza. 1.táblázat: Hirdetések a nyomtatott sajtóban Megjelenési példányszám vagy olvasószám Megjelenési példányszám vagy olvasószám Megjelenési példányszám vagy olvasószám Fejér Megyei Hírlap 2018.11.15. 147 000 Napló (Veszprém megye napilapja) 2018.11.15. 120 000 Dunaújvárosi Hírlap 2018.11.15. 8000 Vasárnap Reggel 2018.11.18.…

Részletek

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 3.

A tökéletes leves nyomában Talán nincs olyan területe a gasztronómiának, amit ne kedvelnék, de azt bátran kijelenthetem, hogy leves-fronton bármi és bármennyi jöhet. Sokszor képes vagyok annyi levest enni a családi asztalnál, hogy esélyem sincs a főétel elfogyasztására. Vannak kifejezetten „leveses” napok nálunk, amikor semmi mást nem eszünk, mint egy gazdag levest, frissen sült pogácsával.…

Részletek

Tények és tévhitek a bárány- és a juhhússal kapcsolatban

A bárány- és a juhhús hagyományosan fontos szerepet tölt be a táplálkozásunkban, és mindezt a tudomány oldaláról is meg tudjuk magyarázni. Az ember mindenevő, húsra több okból is szüksége van a szervezetünknek: egyrészt az energiabevitel és az élvezeti érték szempontjából, másrészt azért, mert a húsokat alkotó fehérjék részben olyan aminosavakból épülnek fel, amelyeket a növényi…

Részletek

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 2.

A hamburger reneszánsza Nem tudom Ti hogy vagyok vele, de az én fiatalságom alapétele a hamburger volt, és talán azóta is az egyik legmeghatározóbb a saját gasztro palettámon. A legelső burger élményemet a Balcsin szereztem a nyolcvanas évek elején. Akkoriban az volt a szokás, hogy egy hatalmasra fújt édeskés buciban egy jókora adag csalamádét rejtettek…

Részletek

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 1.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel új gasztroblog-sorozatot indítunk. A blogok írója Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel! Szupergyors ünnepi vacsora Számomra az egyik legizgalmasabb dolog a főzésben, ha a különféle nemzetek klasszikus ételeit készíthetem, felfedezhetem az adott ország fűszereit, ételkészítési technikáit…

Részletek

Hogy készítsük el a bárányhúst?

Erős faggyúszaga sokakat visszariaszt a birkahús fogyasztásától, de ez csak az idősebb állatokra jellemző, és könnyen megszabadulhatunk tőle. Bárány, birka, juh vagy ürü? Bárány A szopós bárányt 5-6 hetes koráig vágják, fehér húsú, gyenge, ízletes. Az állat 8 hetes kora után kezd el füvet fogyasztani, de egy éves koráig a bárány elnevezés illeti meg. A…

Részletek

Bárányhús kóstoltatás

A 779596 – INTEROVIC-JKTTSZSZ azonosítójú, „European Promotional Campaign of Sheep and Goat meat in Spain and Hungary (2018-2020) – INTEROVIC-JKTTSZSZ” projekt keretében bárányhús kóstoltatást végeztünk 5 különböző helyszínen (SPAR áruházak), Budapesten. A kóstoltatások időpontja: 2018. november 23. péntek délután 15-18 óráig A kóstoltatások helyszínei: Üzletek Címe Elérés 110 sz. SPAR szupermarket 1011 Budapest, Batthyány tér…

Részletek

Bárány Napok 2018. december 7-8.

A Bárány Napok keretében résztvevő éttermek: Rákóczi Grillház (1081 Budapest, Rákóczi út 57.) Tűzkert Étterem (8237 Tihany, Batthyány u. 15.) Százéves étterem (1052 Budapest, Piarista u. 2.) Vörös Postakocsi étterem (1092 Budapest, Ráday utca 15.) NUTS Grill&Wine (Grillterasz és Borbár) (3360 Heves, Hősök tere 5.) Monk’s Bistrot (1052 Budapest Piarista köz 1.) Makk VII Vendéglő…

Részletek

Animációs filmekkel a bárány- és juhhús népszerűsítéséért

A pályázati program keretében, az Európai Unió támogatásával volt lehetőségünk arra is, hogy promóciós videókat készítsünk el. Három ilyen videó készült a spanyol partner közreműködésével közösen, melyek megtalálhatóak honlapunkon (http://barihus.hu/videok/) vagy a Youtube-on (Barimesék 1 Rozi; Barimesék 2 Mili; Barimesék 3 Dorka). Az alábbi kedves videók nem a jól megszokott, bejáratott szlogeneket ismételgetik a nézőknek…

Részletek

A kampány elindult: „Válaszd a kiváló ízű, fenntartható és természetes juhhúst! Keresd az európait!”

2018 október 3. Budapest. Mérföldkő ez a magyar bárány- és juhágazat számára. Ezen a napon került bemutatásra ugyanis a magyarországi bárány- és juhhús népszerűsítésére kiírt 6,825 millió euró értékű, EU által finanszírozott spanyol-magyar multi promóciós pályázati program az Agrárminisztériumban, ahol három szervezet képviseltette magát. Az Interovic (La Interprofesional del Ovino y Caprino de Carne), azaz…

Részletek

TV-interjú, RTL Klub 2018.09.28.

Az RTL Klub reggeli című műsorában Dr. Kukovics Sándor, a JKTTSZSZ ügyvezető igazgatója és Mikes Márk, gasztroblogger beszéltek a projektről és a juh- és bárányhús fenntarthatóságáról és egészségességéről. Az erről készült interjú 1:13-tól tekinthető meg. https://www.rtlmost.hu/reggeli-p_7726/reggeli-2018-09-28-c_12161039

Részletek

A legeltetés előnyei, a juhok erdőtüzek elleni védelmi szerepe

Blogunk következő részében a gazdasági állatok, de különösen a juhok legeléséről és ennek előnyeiről fogunk beszélni, majd a birkák és az erdőtüzek különleges kapcsolatát tárjuk föl. A legeltetés előnyei Bár a legeltetésnek és a legelőn tartásnak (azaz a külterjes, extenzív gazdálkodásnak) napjainkban jóval kisebb a szerepe, ez az állattartási forma évszázadokon keresztül végigkísérte az emberiség…

Részletek

A bárány- és juhhús táplálkozási előnyei

Ebben a bejegyzésben rávilágítunk számos olyan érdekességre, amely a juh- és bárányhús tápanyag-összetételéről és emberi egészségre gyakorolt hatásáról szól. A bárányhús a vörös húsok közé sorolható, és optimális arányban tartalmazza a szervezet számára legfontosabb esszenciális aminosavakat, nyomelemeket, vitaminokat és esszenciális zsírsavakat. Ezen felül megfelelő arányban tartalmazza (főleg a fiatalabb egyedek) a koleszterint is (Nagy et…

Részletek

Európai Uniós támogatással a bárány- és juhhús népszerűsítéséért

Az egészséges táplálkozás nem nélkülözheti a kiváló minőségű hústermékek fogyasztását. Ebből a szempontból a nagy állattenyésztési ágazatok mellett (baromfi, sertés, szarvasmarha) a kiskérődző ágazatok is kiemelt szereppel bírnak a piacon. Amíg a hazánktól keletre fekvő területeken, például a Balkánon, a kiskérdőzők tejéből és húsából készült termékek alapvető élelmiszerek, addig Magyarországon jellemzően luxus fogyasztási cikként jelennek…

Részletek