Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 27.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!

Faszénparázson sült fetás báránynyárs görög rizssalátával

A nyár egyik legszuperebb időtöltése szerintem a szabadtéri ételkészítés, még akkor is, ha jelenleg az indiánnyár tombol.

Legyen az egy egyszerű szalonnasütés, bográcsozás vagy hússütés, óriási vehemenciával vagyok képes nekifogni ezeknek a kalandoknak. Imádom a füst karakterét az ételben, függetlenül attól, hogy egy sima paprikáskrumpli vagy akár egy nemesebb hús van éppen a porondon.

Egy biztos, a füstben készült ételnek nincs párja, ezért szezonban egy komolyabb pirítós miatt is sokszor képes vagyok beizzítani a grillsütőt.

Ha igazi nyári, könnyed grillfogásra vágyok, akkor az sem mellékes, hogy ne kelljen hosszú percekig aszalódni a tűz mellett, vagyis olyan alapanyagot választok, mely valóban pillanatok alatt elkészül.

Az egyik ilyen favoritom a nyársra húzott fűszeres darálthús, melynek ízesítése és módozatai gyakorlatilag a végtelen konyhai kreativitás tárházát tudja felvonultatni. Lehet kísérletezgetni vele, magyaros vonalon, pirospaprikával, fokhagymával vagy keleties stílusban római köménnyel és illatos egzotikumokkal vagy távol-keleti gyömbéres, szójaszószos beütéssel.

Az egyik legjobb változat szerintem azonban a görög stílusban ihletődött bárányhúsos-fetasajtos verzió, mely tényleg hihetetlenül izgalmas. Sokan felkaphatják a fejüket, hogy mit keres a sajt a húsban, de mindenkit megnyugtatok, tényleg elképesztően jó benne, semmiképpen nem szabad kihagyni. Ad neki egy könnyedséget, szaftosságot, amellett, hogy zseniális ízzel fűszerezi meg az amúgy is egyedi karakterű húst.

Hozzá köretként egy könnyed, illatos, hideg rizssaláta a befutó nálam. Kellemesen pikáns, nem mellékesen csodaszép is, és persze pofonegyszerű a készítése.

Fetás bárány nyárs

Hozzávalók:

  • 500 g darált bárányhús (lapocka, nyak)
  • 1 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ mk rozmaring
  • ½ mk oregano
  • ½ mk só
  • ½ mk bors
  • 1 ek friss petrezselyem zöld
  • 1 ek fetasajt

Elkészítése:

A hozzávalókat jó alaposan összekeverjük, majd az 10-12 felé szeparáljuk. Az előkészített, vagyis vízben áztatott grillnyársakra nyomkodjuk. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

Görög rizssaláta

Hozzávalók:

  • 1 csésze (2 dl) barnarizs
  • 2 csésze (4 dl) forró víz
  • 3 db fürtös uborka
  • 4-5 db koktélparadicsom
  • 1 db lilahagyma
  • 1 marék fekete olivabogyó
  • friss bazsalikomlevél
  • friss mentalevél
  • 1 citrom lereszelt héja
  • ½ citrom kifacsart leve
  • olívaolaj
  • 1 ek fetasajt

Elkészítése:

A barnarizst forró olívaolajban üvegesre pirítjuk, sózzuk. A forró vizet ráöntjük, majd hagyjuk pár másodpercig forrni. Elzárjuk alatta a tűzhelyet, majd lefedjük, és hagyjuk, hogy együtt hűljön ki a tűzhely lapjával. Eközben a forró gőzben pergősre puhul a rizs, nagyjából 20-25 perc alatt.

A zöldségeket és az olívabogyót kis kockákra vágjuk, beleforgatjuk a rizsbe. Hozzákeverjük a citromhéjat és a citromlevet is. Belekeverjük a finomra vágott bazsalikomot és a mentát. Sózzuk, kevés olívaolajjal forgatjuk össze. A legvégén óvatosan hozzáadjuk a fetasajtot is.

Az előkészített nyársakat faszénparázson 4-5 perc alatt gyorsan megsütjük.

Kedvünk szerint tálaljuk az illatos rizzsel.

Jó étvágyat!

Receptek

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 28.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált...

bővebben

Toszkán birkalábszár krémes polentával

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 25. A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és...

bővebben

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!