Sütőtökös-gombás rizottó grillezett báránygerinccel

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel új gasztroblog-sorozatot indítunk. A blogok írója Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 1.

Szupergyors ünnepi vacsora

Számomra az egyik legizgalmasabb dolog a főzésben, ha a különféle nemzetek klasszikus ételeit készíthetem, felfedezhetem az adott ország fűszereit, ételkészítési technikáit és mindezek által pedig közel kerülhetek a nemzet kultúrájához is kicsit.

Imádom a francia konyhát, a keleti ízeket, a fantasztikus magyar konyha meg egyenesen a gyengém. Viszont, ha meg kellene neveznem egy nemzetet, melynek az ételeit válogatás nélkül minden nap képes lennék fogyasztani az nem más, mint az olasz nemzet konyhája.

Zsenialitása egyszerűségében, vagányságában rejlik, az alapanyagok frissességében, illetve abban, hogy sokszor tényleg villámgyorsan összedobhatók. Pontosan ilyen étel a rizottó is, mely természetesen messze nem olyan, mint amit az én gyerekkoromban adtak az iskolai menzán rizottó néven, hanem egy krémes-szaftos csoda, melynek alapja egy spéci gömbölyű rizsfajta, valamint néhány egyszerű alapanyag, melyet bárhol beszerezhetünk.

Az elmúlt években rengeteg változatban készítettem és mutattam be vendégeimnek a saját rizottómat, melyben a fantáziámat és a kreativitásomat is ki tudom élni a különféle színekkel, ízekkel. Ezek nálam évszakonként aktualizálódnak, annak megfelelően, hogy éppen milyen friss alapanyag kapható a piacon.

Most a cékla és a sütőtök a sláger, melyek közül a sütőtök mellett döntöttem, elsősorban a feltét miatt, ami nem más, mint a legnemesebb húsok egyike, a báránygerinc.

A báránygerinc nálunk az ünnepnapok kedvelt alapanyaga, köszönhető annak is, hogy gyorsan elkészíthető, tényleg néhány perc sütést igényel mindössze. Nagyon fontos és kötelező szabály, hogy a báránygerincet semmiképp se süssük túl!

A báránygerinc rózsaszínűn jó, ezzel nem érdemes vitatkozni. Meg kell adni a tiszteletet felé, vagyis az a pár perc sütés gondos odafigyelést igényel, cserébe olyan élményt kapunk, melyre kevés húsfajta képes.

A rizottót pirított gombával bolondítottam meg, mely nagyszerűen illett a sütőtökös ízvilághoz, a hozzá tálalt zsenge hús pedig olyan koronát adott a fogásnak, mely bármelyik luxusétteremben megállná a helyét.

Sütőtökös-gombás rizottó grillezett báránygerinccel

Hozzávalók:

Sütőtökkrémhez (személyenként)

  • 150 g sütőtök
  • 200 ml zöldségalaplé

Rizottóhoz (személyenként)

  • 30 g + 30 g vaj
  • 30 g olívaolaj
  • 40 g finomra vágott hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 80 g rizottórizs (arborio vagy carnaroli)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 20 g parmezán
  • fél citrom reszelt héja

Húshoz (személyenként)

  • 150 g báránygerinc
  • Olíva olaj
  • Vaj
  • Friss rozmaringág
  • Friss kakukkfűág
  • Só, bors

Elkészítése

A megtisztított sütőtököt enyhén megsózom, meglocsolom olíva olajjal, majd kevés vizet öntök alá. Fólia alatt 30 percre sütőbe tolom, majd fólia nélkül kicsit rápirítok. Turmixgépbe dobom, majd az alaplével lepürésítem.

Közben a vaj egyik részét az olíva olajjal felhevítem. Beleteszem a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Pár percig dinsztelem fedő alatt.
Ráöntöm a rizst, kicsit elkeverem, majd megy rá a fehérbor. Ezután merőkanalanként teszem hozzá a forró alaplevet, és mindig csak annyit, amennyit felvesz a rizs. Folyamatos keveréssel, közepes hőn főzöm, kb. 20-22 percig. Közben pótlom az alaplével az elfőtt levet.

A jó rizottó picit „al dente”, vagyis nem szabad szétfőzni semmiképp.
Miután elkészült, hozzáöntöm a sütőtökpürét, a maradék vajat és a parmezánt. 2 perc alatt gyorsan összefőzöm. A legvégén friss citromhéjat reszelek rá. Melegen tartom.

A húst, ha szükséges, szépen megtisztogatom a faggyús résztől, majd egészben hagyva meglocsolom olíva olajjal, sózom, borsozom. Magas hőfokon serpenyőben körbepirítom, nagyjából 2-3 percig. Visszaveszem a hőt, hozzádobom a vajkockát, a friss fűszerágakat. Folyamatosan locsolom a húst az enyhén karamellizálódott olvasztott vajjal, további 1-1 percig oldalanként. Kiveszem és picit pihentetem, hogy a húsnedvek „rendeződjenek” benne.

A gombát a zsiradékban gyorsan lepirítom, majd hozzákeverem a rizshez.

A rizottót mélytányérba tálalom, a húst a csont mellett szeletelve a tetejére helyezem. Néhány csepp olíva olajjal tálalom.

Jó étvágyat!

[cc_share]

Receptek

Mentás báránycomb steak  

Tovább folytatjuk a gasztronómiai kalandozást. Ezúttal Kalivoda Timi készített nekünk egy ínycsiklandó steak-et! Fogadjátok szeretettel! Ha húsételhez keresünk receptet, megannyi izgalmas ötletet találhatunk a receptkönyvekben és internetes recepttárakban, de...

bővebben

Báránysült mentamártással

Kóstold meg a különleges ízvilágát a frissen sütött, zsenge bárány combnak, melyet egy friss mentaszósz koronáz meg. Hagyd, hogy az ízek elkalauzoljanak egy gasztronómiai ízutazásra, amelyet ezúttal Annuskám álmodott meg! Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya 2...

bővebben

Ínyenc bárányburger fokhagymás majonézzel

A most következő receptet Kálci készítette el a számunkra. Fogadjátok szeretettel! "A hamburgerről él egy olyan tévhit, hogy egészségtelen. Nyílván azért alakult ki ez a kép, mert a gyorséttermek cukorral felfújt bucikban szinte zöldségek nélkül kínálják számunkra....

bővebben

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!