Kóstold meg a különleges ízvilágát a frissen sütött, zsenge bárány combnak, melyet egy friss mentaszósz koronáz meg. Hagyd, hogy az ízek elkalauzoljanak egy gasztronómiai ízutazásra, amelyet ezúttal Annuskám álmodott meg!
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg burgonya
- 2 lilahagyma
- 4 paradicsom
- 2 vastag szelet báránycomb (kb. 1 kg)
- só és frissen őrölt bors
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 3 evőkanál oregánó
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1/2 teáskanál kakukkfű
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1/2 dl alaplé
A mentamártáshoz:
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
- 2 evőkanál napraforgómag
- 2 evőkanál citromlé
- 1 csipet fokhagymapor
- só és frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1-2 evőkanál víz
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó-felső sütés (vagy 160 fok légkeverésen). A burgonyát meghámozzuk és ha van közte nagyobb, elfelezzük. A lilahagymákat meghámozzuk, negyedeljük. A paradicsomokat elfelezzük.
2. Egy sütőtálat kibélelünk két réteg sütőpapírral úgy, hogy jócskán túl lógjon a tálon. A közepébe helyezzük az előkészített zöldségeket és sózzuk, borsozzuk.
3. Ráfektetjük a két húst és alaposan fűszerezzük a sóval, borssal, fokhagymával és a zöldfűszerekkel minden oldalukon. Meglocsoljuk az olajjal és alaposan belemasszírozzuk a fűszereket a húsba.
4. Meglocsoljuk az alaplével és a papírt áthatjuk rajta és alaposan bebugyoláljuk, hogy teljes fedésben legyenek. Sütőbe tesszük és 3-3,5 órát sütjük. Ekkor kinyitjuk a papírt és pirultra sütjük további 10 perc alatt.
5. A menta mártáshoz mindent egy késes aprítóba teszünk és krémesre dolgozzuk. Az elkészült hússal és sült zöldségekkel tálaljuk.
Jó étvágyat!