Rólunk

A piaci folyamatok szervezése és koordinálása, valamint az ágazati szereplők érdek képviselete és érdek harmonizálása céljából jött létre szervezetünk 1992. február 20.-án Juh Terméktanács néven, amelynek minden juhtartó, hús és gyapjú forgalmazó, vágóhíd, tejtermelő és feldolgozó a tagja volt, és a fogyasztóknak is volt érdekképviselete a szervezetünk vezetésében.

Az akkor eleve szakmaközi szervezetként létrehozott hazai terméktanácsok működésétől a tevékenységük első évtizedét követően a politika számos jogi eszközt elvett, de az utóbbi években az EU szabályozás változása újabb lehetőségeket is hozott számunkra a nevében is szakmaközi szervezetté válásban. Ennek következtében újra erősödhet szerepünk az ágazatban. A jelenlegi Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet már a kecsketartók tevékenységének segítését, érdekeinek képviseletét is igyekszik ellátni.

A piaci folyamatok negatív hatásait a megelőző évtizedekben intervenciós alapok megteremtésével és működtetésével is segítettük, amely lehetőség megszűnt és átalakult az EU taggá válást követő időszakban.

Az érdekképviselet és érdek harmonizáció mellett a termékek népszerűsítésére promóciós programokat (bemutatókat, kóstoltatásokat) szerveztünk az ország lakossága számára az elmúlt évtizedekben, de az ezekre költhető források időközben – a jogosultságok korlátozása következtében – meglehetősen korlátozottá váltak.  Ezért nagy jelentőségű, hogy az EU felismerte az ilyen szervezetekben rejlő lehetőségeket, és támogatja tevékenységük fejlesztését.

Külön is büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az EU Parlament juh és kecske ágazatról 2008-ban készült elemzésben szervezetünk – az ügyvezető igazgatónk személyében – rész vehetett. Az általa készített elemzésrészben tett javaslatot a most direkt anyajuh támogatás néven alkalmazott támogatás bevezetésére, valamint az EU tár-finanszírozás jelentős növelésére a promóciós tevékenységben. Az akkori elemzésre épült javaslatok gyümölcsei értek be mára, és segítik az EU teljes juhszektorát, így a mi lehetőségeinket.

Az ügyvezető igazgatónk – aki egyben a COPA-COGECA Working Party on Sheep második ciklusát töltő elnökhelyettese – részt vett a Phil Hogan mezőgazdasági biztos által kezdeményezett „Reflection Group on Sheep” munkabizottság munkájában és aktív résztvevője volt az ajánlásokat megfogalmazó munkacsoportnak is. E munkánkkal is segíthettük az EU juhszektorának sikeres továbbélését.

Az EU Parlament 2018. május 3-án elfogadott, spanyol jelentéstevő által benyújtott juh- és kecske ágazat jelenét és jövőjét magába foglaló állásfoglalásának kialakításában mintegy 15 elfogadott kiegészítő javaslatunkkal ismét szerepet kaptunk az ágazat jövőjének megalapozásában.

A fenti Munkacsoportban végzett munka másik eredményeként 2016 végén és 2017 elején egy közös spanyol-magyar EU Bárányhús Promóciós pályázat kidolgozására került sor a Juh Terméktanács és a spanyol INTEROVIC részvételével. A benyújtott közös „multi” pályázatot az EU elfogadta, és a Juh Terméktanács évi 220.000 € támogatást nyert el a következő három évre (2018-2020) a bárányhús és hústermékek promóciójára, amelyhez a hazai önerő egy részét a Hunland-Trade Kft. biztosítja. A szerződés elektronikus aláírására 2017. december 20-án került sor. A program a 2018. január 16-i EU tárgyalást követően indult el.

Az elnyert EU támogatású spanyol-magyar multi promóciós program nemcsak a két ország ágazatainak együttműködését jelenti, hanem esélyt ad számunkra a spanyol fejlesztések megismerésére és hasznosítására, valamint a mi eredményeink spanyol kollégák számára való átadását is lehetővé teszi.

Emellett a program lehetőséget teremt arra, hogy

  • a bárányhúst ismertté tegyük az azt elfelejtő városi, főleg fiatal lakosság számára,
  • megváltoztassuk a juhhúsról hangoztatott téves képzeteket (zsíros, nehezen elkészíthető, szakértelmet igényel, stb.) és egészséges, könnyen elkészíthető ételt adjuk számukra, amely az olcsó más húsféleségekkel is versenyképes lehet,
  • emellett a társadalom egésze számára fenntarthassuk azt a szolgáltatást, amit a vidék és táj fenntartásban a juhászat végez.