Ínyenc bárányburger fokhagymás majonézzel

A most következő receptet Kálci készítette el a számunkra. Fogadjátok szeretettel!

„A hamburgerről él egy olyan tévhit, hogy egészségtelen. Nyílván azért alakult ki ez a kép, mert a gyorséttermek cukorral felfújt bucikban szinte zöldségek nélkül kínálják számunkra. Pedig nagyon tápláló és finom ebéd készülhet belőle, ha gondosan válogatjuk meg az összetevőit. Ebben a hamburgerben van teljes értékű gabona, tejtermék, hús, zöldség, így megtalálható benne minden, amire a szervezetnek csak szüksége lehet.”

Horváth-Boros Klára (Kálci)

Fotó: Stauth Edit

Ínyenc bárányburger fokhagymás majonézzel

  • Zsemle (6 db)
  • 35 dkg (350 g) teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg (50 g) búzasikér
  • 2 tk. (10 g) só
  • 1,5 dkg (15 g) élesztő
  • 3 dl (300 g) tej
  • 3,5 dkg (35 g) hideg vaj
  • 1 db tojás és kevés tej a kenéshez

A lisztbe belekeverjük a sikért és a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejet, összekeverjük, majd a vajat is belemérjük.

Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd 45 percet kelesztjük.

Ha megkelt 6 db-ra vágjuk (kb. 125 g/db) és megformázzuk őket zsemlének. Ilyenkor a lényeg az, hogy a tenyerünkkel kicsit kifelé feszítsük a tésztát. Akkor jó, ha már egy szép feszes kis gombóc van a markunkban.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket és kb. fél órát kelesztjük a zsemléket, de inkább azt figyeljük, hogy duplájukra keljenek meg. Ha megkeltek lekenjük őket egy kis tejjel felvert egész tojással. Ha szeretnénk, akkor megszórhatjuk őket szezámmaggal.

Közben előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen 180 C oC-ra, gőztér alkalmazásával. Kb. 15-20 perc alatt készre sütjük a zsemléket, ha már szép barna, akkor biztosan jó lesz.

Sült fokhagymás, tört borsos majonéz

  • 6 evőkanál majonéz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • durvára tört bors

A fokhagyma gerezdeket félbe vágjuk, majd egy teflonos serpenyőben addig pirítjuk közepes lángon, amíg meg nem puhulnak. A majonézbe rakjuk a darabokat, majd sózzuk, borsozzuk és egy botmixerrel vagy késes aprítóval összedolgozzuk.

Mézzel karamellizált lilahagyma

  • 30 dkg lilahagyma (kb. 3 fej)
  • 3 kiskanál méz
  • 1 evőkanál napraforgolaj

A lilahagymákat felcsíkozzuk és egy kevés olaj és méz társaságában sütni kezdjük. Üvegesre pirítjuk.

Sült sajt

  • trappista sajt

A sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Egy adag reszelt sajtot teflon serpenyőbe halmozunk és magas lángon melegítve megvárjuk, amíg az alsó oldala pirosra pirul. Ekkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.

Húspogácsa

  • 1 kg darált birka- vagy bárányhús
  • só, bors
  • 250 g vöröshagyma
  • kevés olaj a hagymához
  • vaj és 1 db rozmaring ág a sütéshez

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon üvegesre pirítjuk. A darálthúst enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd a dinsztelt hagymával összekeverjük.

Golyókat formálunk, majd a buci méreténél egy kicsit nagyobbra formázzuk, óvatosan kilapítjuk. Egy kis darab vajat olvasztunk és egy rozmaring ágat dobunk a serpenyőbe, ezután a húspogácsa mindkét felét néhány percig sütjük.

Összeállítás:

A bucit kettévágjuk, enyhén lepirítjuk abban a maradék zsiradékban, ami a hússütésből maradt. Ha nagyon sok, akkor öntsük ki, mert a zsemle, ha beszívja a vajat, akkor túl zsírossá válik.

Mindkét felét megkenjük a majonézzel.

Egy salátalevelet helyezünk az alsó felére, erre kerül a megsült húspogácsa és egy adag a karamellizált hagymából.

Erre helyezzük a sült sajtot.

A hamburgerünkbe ízlés szerint zöldséget tehetünk. Én most csak egy kis koktélparadicsommal dobtam fel.

Rárakjuk a tetejét és már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

[cc_share]

Receptek

Mentás báránycomb steak  

Tovább folytatjuk a gasztronómiai kalandozást. Ezúttal Kalivoda Timi készített nekünk egy ínycsiklandó steak-et! Fogadjátok szeretettel! Ha húsételhez keresünk receptet, megannyi izgalmas ötletet találhatunk a receptkönyvekben és internetes recepttárakban, de...

bővebben

Báránysült mentamártással

Kóstold meg a különleges ízvilágát a frissen sütött, zsenge bárány combnak, melyet egy friss mentaszósz koronáz meg. Hagyd, hogy az ízek elkalauzoljanak egy gasztronómiai ízutazásra, amelyet ezúttal Annuskám álmodott meg! Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya 2...

bővebben

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!