A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!

Mikes Márk

Faszénparázson sült báránykolbász, zöldfűszeres-illatos kuszkusszal

Egy fárasztó munkanap végén számomra hihetetlen kikapcsolódást jelent a főzés. Sokszor nem is feltétlenül a készített ételnek az elfogyasztása a legfőbb szempont, hanem inkább egyfajta levezetésnek tartom, hogy alkothatok valami szépet és finomat.

Ha kevés időm marad esténként, akkor jönnek a jól bevált villámfogások, akár egy jó tészta, egy gyors főzelék, vagy egy laza rizottó.

Hála égnek itt a jó idő, a szabadtéri főzések, grillezések ideje.
Jómagam is rengeteget sütök parázson, arról nem beszélve, hogy egy hangulatos kis grillparti a teraszon a családdal, gyerekekkel sokkal jobb móka, mint bent a konyhában főzni.

Ha tehetem még a napi munka után is bedurrantom a grillsütőmet, akár egy egyszerű, olívaolajjal-fokhagymával megkent pirítós miatt is. Tudom, ez már fanatizmus, de nekem elhihetitek, megéri. Persze az az igazi, ha jóféle húst tudok sütni, legyen az csirke vagy sertés.

Ha pedig valami nemesebb hússal dolgozhatok, akkor az átlagos hétköznapok is ünnepnappá varázsolhatók.

Ilyen alapanyag a bárányhús is, melynek különleges karaktere a grillen is elképesztően izgalmas tud lenni, akár egy csevap, akár egy jó burger a terv.

Délvidéki országokban a birkahúst marhahússal keverik, ha csevapot készítenek, de persze önállóan is fergeteges -én legalábbis nagyon szeretem magában is-.

Olyan húsrésszel érdemes dolgozni, mely nem nagyon száraz, vagyis oldalas, nyak, vagy lapocka az ideális.

Nálam bárány lapocka volt itthon, így némi előkészítés után, ami azt jelentette, hogy a faggyús részek felét eltávolítottam, már dobtam is a darálóba.

A faggyús rész fontos, ha darált hússal dolgozom, mert az felel a szaftosságért és az egyedi karakterért. Persze túlzásba sem szabad vele esni, nem mindenki szereti. Érdemes 10-15%-ot benne hagyni, ez a mennyiség tökéletesen elegendő.

A darált báránylapockát gyors fűszerezés után egy fém nyársra szúrtam fel kolbász formára alakítva.

Egy folpack segítségével kialakítottam a nyárson a hengerformát és hűtőbe tettem pihenni, míg a parázs kialakult, valamint a köret is elkészült.
Mivel hétköznap volt, sok időm nem maradt bíbelődni a garnérunggal.
A jól bevált zöldséges, pikáns, illatos kuszkusz viszont parádés megoldásnak bizonyult.

Gyors, egyszerű, és a bárányhoz tökéletesen passzol. Amíg a parázs kialakult gyorsan leforráztam a kuszkuszt, a zöldségféléket, fűszereket előkészítettem.

A parázson nagyjából 6-7 perc alatt készült el a báránykolbász is, és amíg a hús sült, lazán összeforgattam a köretet is.
Összességében egy óra alatt mindennel megvoltam, az átlagos keddet pedig egy igazi ünneppé emelte ez a csodás vacsora.

Az alábbiakban pedig a hozzávalók, valamint a készítés folyamatai a fázisképekkel együtt láthatóak.

Báránykolbász

Hozzávalók

  • 500 g báránylapocka (kb 10-15% faggyúval)
  • 1 mk só
  • 1 mk frissen őrölt bors
  • 1 mk friss rozmaring aprítva
  • 1 mk friss kakukkfű aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve

Elkészítése

A faszenet begyújtjuk.

A bárányhúst darálóba tesszük, alaposan átdaráljuk.

A darált húsba belekeverjük a fűszereket, sózzuk, majd négyfelé osztva egyenként egy fém nyársra szúrjuk fel. Közben a kezünkkel hosszanti irányba nyomkodjuk el úgy, hogy egy 20-25 centis kolbászformát kapjunk.

A nyársra húzott húst folpackkal körbetekerjük, így tökéletes hengerformát kapunk. A végeit felcsavarjuk, majd hűtőbe tesszük pihenni, míg elkészül a köret, valamint a parázs is kialakul.

Zöldfűszeres-illatos kuszkusz

Hozzávalók

  • 150 g kuszkusz
  • 150 ml forró húsleves
  • 1 szál újhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 3-4 db koktélparadicsom
  • 1 cső csemegekukorica
  • Zöldfűszerek:
  • petrezselyem, bazsalikom, menta, korianderlevél
  • 1 citrom

Elkészítése

A kuszkuszt fedeles tálba tesszük. Hozzáöntjük a forró húslevest, gyorsan lefedjük. Nagyjából 5 perc alatt teljesen magába szívja a levet és meg is puhul ez idő alatt.


A paradicsomok magházát kivesszük, a többi zöldséggel együtt kisméretű kockákra vágjuk. A kukoricaszemeket levágjuk a csőről. A zöld fűszereket finomra vágjuk.

A kihűlt, megpuhult kuszkuszba tesszük a zöldségeket.
Ráreszeljük a citromhéjat, pár csepp citrommal ízesítjük, majd hozzákeverjük a zöldfűszereket is. Hűtőbe tesszük, míg elkészül a hús.

A báránykolbászokról levesszük az alufóliát, majd a faszénparázson gyorsan, nagyjából 5 perc alatt megsütjük. Semmiképp ne süssük túl, próbáljuk a szaftosságát megtartani.

A megsült kolbászokat, a kuszkusszal ízlés szerint tálaljuk.

Jó étvágyat!