A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!

Mikes Márk

Tépett báránycomb, házi tortilla lepénybe töltve

Vannak az örök érvényű klasszikusok- a hétköznapi ételeimre értendően-, melyek olyan szinten hozzátartoznak a mindennapjaimhoz, hogy már csak babonából sem hagynám ki őket. Ilyen a villámgyorsan készíthető tortilla, ”szendvics”, mely a szó szoros értelemben „hűtőkisöprő” ételnek számít a mi családunkban és valóban nem telik el hét, hogy ne készíteném. 

A hozzávalókat csak bele kell dobálni, gyorsan rápirítani a félbehajtott, vagy feltekert lapokra és ennyi. Imádják a gyerekek is, mi is.

Sokáig én is megvettem a bolti verziót, mely kétségtelenül időkímélő megoldás, de amióta saját magam sütöm, azóta egy teljesen új dimenzió nyílt ebben a tipikus „streed food” ételkategóriában. Nem beszélve arról, hogy a saját sütésűben bizony semmiféle tartósítószer vagy egyéb beazonosítatlan alapanyag nincs.

Az tény, hogy az elkészítése hozzávetőlegesen egy órát vesz igénybe, ellenben kiválóan fagyasztható, illetve a hűtőben is jó pár napig tárolható, ha nem fogyna el egyszerre. Ha pedig előre gondolkodunk, akkor érdemes többet gyártani, így valóban pillanatok alatt összedobható a vacsi.

Az, hogy mit teszünk bele, az tényleg azon múlik, hogy éppen mi van otthon. Szalámi, szalonna, zöldségek, szószok, bármi mehet, elrontani szinte lehetetlen, mert, amit szeretünk, az ebben a megoldásban is tökéletesen működni fog.

Régóta érdekelt, hogy a mostanság divatos tépett hús, melyet alapvetően sertéshúsból készítünk, vajon milyen lehet bárányból?

Mivel imádom a bárányhúst, így vettem egy két kiló körüli combot és nekiláttam a közel 15 órás műveletnek. Megijedni nem kell, gyors fűszerezés után a sütő elvégzi a dolgot helyettünk. Másnap délutánra vendégeket vártam, így az volt a tervem, hogy előételnek, vendégváró harapnivalónak fogom felszolgálni. 

Este bedobtam a sütőbe, másnap pedig ott volt a szaftos, omlós, vaj puha tépett hús.

A délutáni családi esemény előtt villámgyorsan összedobtam és mehetett is a vendégeknek. Mindenféle túlzás nélkül mondom, a legjobb „partikaja” volt, amit valaha készítettem. Mindenki imádta. Csak ajánlani tudom az elkészítését!

Házi tortilla

Hozzávalók

  • 375 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tk só
  • 250 ml langyos víz
  • 80 ml olaj

Elkészítése

A hozzávalókat gépi dagasztógéppel jól kidolgozzuk, letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.

Lisztezett felületen kézzel jól átgyúrjuk. Tizenkét részre osztjuk, majd egyenként fél centisre nyújtjuk.

Tapadásmentes, hevített serpenyőbe tesszük a kinyújtott tésztakorongot. Egyik oldalát 2 percig, a másik oldalát 1 percig sütjük. A közben kialakuló hólyagokat visszanyomkodjuk. A kisült lepényeket tányérra halmozzuk, mint a palacsintákat, s enyhén benedvesített konyharuhával borítjuk be, hogy rugalmas, puha maradjon.

Hármasával polpackba csomagoljuk, majd hűtőben tároljuk felhasználásig. Ha 3 napon belül nem töltjük be, akkor mehet a fagyasztóba.

Tépett bárány

Hozzávalók

  • 2 kg báránycomb
  • 2 ek mustár
  • 1 ek barna cukor
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 ek frissen tört feketebors
  • 1 ek só
  • késhegynyi római kömény
  • 1/2 ek szárított kakukkfű
  • ½ ek füstölt só (elhagyható)
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 dl víz

Elkészítése

A báránycombot előkészítjük, levagdossuk róla a hártyás faggyús részeket. Egy ecset segítségével lekenjük a felületét mustárral.

A fűszereket egy tálba tesszük, jól elkeverjük. A húsra szórjuk, jól belemasszírozzuk, majd hűtőbe tesszük két órára.

Egy zárható edénybe emeljük a húst, vizet öntünk alá, majd 110 fokos sütőbe tesszük, körülbelül 13-14 órára. Ez idő alatt olyan puha lesz, hogy a csontot könnyedén ki tudjuk emelni belőle.

Alufóliába tekerjük, majd 30 percig pihentetjük. Visszatesszük a tálba és a húsból kisült, fűszeres szafttal együtt, két villa segítségével szálaira bontjuk. Jól megforgatjuk a szaftban, hogy egyenletesen aromatizálódjon a hús.

Tálalásig félretesszük.

A tortilla tekercset fokhagymás tejföllel megkenjük, rukkolát, mini csemegeuborkát, lilahagymát, grillezett koktélparadicsomot töltünk bele. Óvatosan félbehajtjuk, majd mindkét oldalát kicsit megpirítva tálaljuk a vendégeknek.

Jó étvágyat!