A birkahúsfogyasztás késlelteti az időskori elbutulást

Kategória: Blogbejegyzés

Amerikai kutatók bebizonyították majdnem 1800 brit lakos étkezési szokásainak egy évtizedig tartó (2006-2016) tanulmányozásával, hogy az időskori elbutulást azok a táplálékok gátolták a legjobban, amelyek növelték az agyban lévő, az agyat védő fehérjék mennyiségét. Ezek közé tartozik a vörös húsok közül a birkahús is.

Auriel Willette és munkatársai a Journal of Alzheimer’s Disease szakfolyóiratban publikálták a kutatási eredményeiket, melynek során 1787 (46-77 év közötti) brit polgár táplálkozási szokásait és gondolkodási képességét vizsgálták 10 éven át.

A tanulmányban résztvevőknek be kellett mutatniuk az étrendjüket részletesen, különösképpen az olyan élelmiszereket is, mint a gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok, sajtok, pékáruk, gabonafélék, és élvezeti cikkek, mint a kávé, a tea és az alkohol tartalmú italok.

Emellett három alkalommal fluid intelligenciatesztet is kitöltöttek a kutatásban résztvevőkkel, amely azt mutatja meg hogyan értjük meg és hasznosítjuk az új információkat, vagyis az újszerű feladathelyzetekben nyújtott teljesítményt méri.

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy az élelmiszerek közül a sajtfélék fogyasztása áll a legszorosabb kapcsolatban azzal, hogy mennyire következett be mentális hanyatlás az idő előrehaladtával, vagyis megállapították, hogy a sajtok jelentősen gátolják az elbutulás kialakulását.

Továbbá azt is megállapították a kutatók, hogy a mérsékelt napi szintű alkoholfogyasztás – kiemelten a vörösboré – és a heti szintű birkahúsfogyasztás (de más vöröshúsé nem!!!) szintén jó hatással van a szellemi frissességre.

Azonban az is kiderült, hogy a sófogyasztás az egyik legveszélyesebb a demenciát előmozdító élelmiszerek közül.

Források:

  1. Brandon S. Klinedinst, Scott T. Le, Brittany Larsen, Colleen Pappas, Nathan J. Hoth, Amy Pollpeter, Qian Wang, Yueying Wang, Shan Yu, Li Wang, Karin Allenspach, Jonathan P. Mochel, David A. Bennett, Auriel A. Willette. Genetic Factors of Alzheimer’s Disease Modulate How Diet is Associated with Long-Term Cognitive Trajectories: A UK Biobank StudyJournal of Alzheimer’s Disease, 2020; 78 (3): 1245 DOI: 10.3233/JAD-201058
  2. https://www.origo.hu/tudomany/20201215-a-bor-es-a-sajt-kesleltetheti-az-elbutulast-allitja-egy-uj-tanulmany.html

Kövesse híreinket!

Babos-káposztás birka-székelygulyás

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 20. A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és...

bővebben

Legújabb bejegyzések

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!