Animációs filmekkel a bárány- és juhhús népszerűsítéséért

Kategória: Blogbejegyzés

A pályázati program keretében, az Európai Unió támogatásával volt lehetőségünk arra is, hogy promóciós videókat készítsünk el. Három ilyen videó készült a spanyol partner közreműködésével közösen, melyek megtalálhatóak honlapunkon (https://old.barihus.hu/videok/) vagy a Youtube-on (Barimesék 1 Rozi; Barimesék 2 Mili; Barimesék 3 Dorka). Az alábbi kedves videók nem a jól megszokott, bejáratott szlogeneket ismételgetik a nézőknek (pl. magas hústartalom, kiváló minőség, alacsony ár, rendkívüli ízletesség, stb.), hanem egytől egyig rövid, kedves történeteket ismételnek el. Valahogy úgy, ahogy gyerekkorunkban már megszokhattuk, mikor nagymamáink vagy édesanyánk leült mellénk az ágyra, elkezdett mesélni, mi pedig érdeklődve hallgattuk a Grimm testvérek izgalmas történeteit. A Barimesékben mindig elhangzanak mögöttes tartalmak, melyek elsősorban a környezeti fenntarthatóságra helyezik a hangsúlyt. Ehhez szeretnénk mi egy kis segítséget nyújtani, bemutatni, mi is rejlik a videókban elhangzott mondatok mögött.

Rozi

Az első videó egy Rozi nevű bárányról szól, aki 127 másik társával együtt békésen legelészik a réten, ahol már régóta a madár se járt, csupán a méhek szoktak arra repkedni, bár ők is egyre kevesebben vannak. Ennek oka, hogy a beporzás miatt szanaszét szélednek, nem egy helyre összpontosulnak. Éppen ezért Rozi elhatározza, hogy segít nekik. Vitt magával egy baribarátot, akivel több százezer magot szállítottak a gyapjújukon, és hegyeken-völgyeken át menve sikerült elhinteni a magokat mindenfelé, hogy egyszer csírázó növények nőjenek ki a talajból. A videó azzal zárul, hogy a juhok ezreinek vándorlása segít megőrizni a biodiverzitást és a fajok megőrzését egész Európában.

https://www.youtube.com/watch?v=BHtjWVk5KeM

Mi a tanulság? Bevallom őszintén, amikor ezt a videót először megtekintettem, és a magok elhintésénél jártam, rögtön elkezdtem gondolkodni, milyen áthallásos jelentése lehet a dolognak. Rá kellett azonban jönnöm, hogy ezek a kedves baribarátok valóban képesek ilyen módon megkönnyíteni az emberek életét. Persze amilyen egyszerű az üzenet, annál mélyebb a tartalom, és ilyen értelemben bizony a magvetés szimbolikus üzenetet hordoz. Mivel a juhok legeltetése teljes egészében külterjes és alacsony erőforrás-igényű, ezért képes fenntarthatóan felhasználni élelmiszereket, nyersanyagokat és természetes erőforrásokat. A legeltetés és a vándorló állatok emellett a biológiai sokféleséget is erősítik, fenntarthatóan gondozzák a mezőgazdasági területeket, és még az erdőtüzek megelőzésében is szerepet játszanak! Utóbbi témáról kiterjedt anyagot találnak egy korábbi bogunkban, mely a juhok és az erdőtüzek kapcsolatáról szól (https://old.barihus.hu/a-legeltetes-elonyei-a-juhok-erdotuzek-elleni-vedelmi-szerepe/).

Mili

A második videóban egy Mili nevű bárány szerepel, aki nagy ambíciókkal vág neki a városba költözésnek, hogy állatorvosnak tanuljon. Mili éveken át tanult, sikeres vizsgát tett, majd éveken át dolgozott a városi klinikán. Egy szép napon elhagyta a várost, majd polgármesternek jelöltette magát, és célként tűzte ki, hogy újra köztudatba hoz egy rég elfeledett, több ezer éves szakmát: a legeltetést. A cél érdekében koalícióra lép más állatokkal, akikkel sikerült felvirágoztatnia nem csak a kitűzött szakmát, de az egész várost is: pékségeket, bárokat és vidéki házakat.

Mi a tanulság?

  • Kevesen tudják, hogy a juh azon kevés állatfaj egyike, akik legeltetésével gondozni lehet a mezőket és a legelőket.
  • Léteznek kevésbé kedvező adottságokkal rendelkező területek is különböző okokból, például a talaj összetételéből adódóan vagy a túlhasználat miatt. Az ilyen területek gyakran már csak juhokat vagy kecskéket képesek eltartani (ahogy a juh- és kecske terméktanács ügyvezetője is elmondta), ez esetben ezek az állatok a megőrzésben játszhatnak szerepet.
  • A legeltetés kedvező szerepet játszik az ökoszisztéma megőrzésében. Tisztább levegőt és vizet, termékenyebb talajt és biológiai sokféleséget biztosít számunkra a juhok legeltetése.

https://www.youtube.com/watch?v=clo1FNKKQbE

Dorka

Dorka, az anyamerinó jó családból származó birka, aki a legjobb iskolákba járt. Egy szépnek ígérkező napon csendesen legelészett a réten egymagában, amikor egy váratlan esemény derékba törte nyugalmát: 200 hektárnyi terület égett le egy erdőtűz következtében, így Dorka pánikolva hívta föl a rokonait és a barátait. Dorka, a kezdeti sokk után úgy döntött, úrrá lesz a helyzeten, és a bárányiskolákban elsajátított tudását végre éles helyzetben is alkalmazni tudta. Dorka a juhok élére állt, majd piknikezni hívta a nyájat a tűz falához. Óránként 4 kilométert haladva, lelegelték a bokrokat és a cserjéket a tűzfal feléig. A videó azzal zárul, hogy Európában évente több ezer erdőtűz keletkezik, amelyet nem tudnak megakadályozni. A juhok viszont képesek ezeket eloltani vagy megelőzni.

https://www.youtube.com/watch?v=URCOJ883DSw

Mi a tanulság? Valóban nagyon kevesen tudják, de a birkák legeltetése segíthet megelőzni az erdőtüzek keletkezését azáltal, hogy képesek szabályozni az éghető anyagok mennyiségét és kiterjedését. A nagy erdőtüzek kiindulási pontjához ugyanis pont az a finom aljnövényzet szükséges, amit a birkák a „célzott legeltetés” (néhány forrás így említi a birkák és kecskék erdőtüzek elleni védekezését) által lelegelnek. Spanyolországban (ahol Európában az egyik legmagasabb a birkák száma) 8 millió juh és 600 ezer kecske egy év alatt körülbelül 1,5 millió hektárnyi erdőt és bozótot képes tűzveszélynek kevésbé kitetté tenni.

[cc_share]

Kövesse híreinket!

Rádiós interjú az őszi Bárány Napokról

2023. szeptember 22-én, Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske Terméktanács Ügyvezető Igazgatója számolt be a hazai bárányhús fogyasztás helyzetéről, továbbá az őszi Bárány Napokról a Jazzy Rádió Business Class műsorának Gasztro rovatában. Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske...

bővebben

Nyomtatott sajtós megjelenések 2023-ban

2023-ban 10 db fizetett hirdetés jelent meg a nyomtatott sajtóban, amellyel több, mint 90 ezer embert értünk el. Ennek részleteit az alábbi táblázat foglalja össze: Médium - 2023Megjelenés dátumaMagyar Mezsgye2023. februárAgrárvilág2023. márciusHajdú-Bihari Napló2023....

bővebben

Legújabb bejegyzések

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!