Bárány vadas teljes kiőrlésű lisztes zsemlegombóccal

Kategória: Blogbejegyzés

A most következő receptet ismét Kálci készítette el a számunkra. Fogadjátok szeretettel!

Régóta kísérletezek az igazi marha vadason, ami olyan ízű, mint amilyenre vágyok. Most szerintem egészen jóra sikerült elkészíteni bárányhúsból, így leírom nektek is. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik.

Horváth-Boros Klára (Kálci)
(Fotó: Stauth Edit)

Bárány vadas teljes kiőrlésű zsemlegombóccal

Hozzávalók a vadashoz:

  • 100 g füstölt szalonna
  • 1 evőkanál zsír
  • 200 g vöröshagyma
  • 500 g bárány színhús
  • bors
  • 20 g méz
  • 100 g fehérrépa
  • 300 g sárgarépa
  • 3 dl víz
  • 1 db babérlevél
  • 35 g mustár
  • 1 kávéskanál citromlé

Hozzávalók a zsemlegombóchoz:

  • 1 db M-es tojás
  • 80 g víz
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 30 g pirított zsemle- vagy kenyérkocka
  • 25 g vöröshagyma
  • pici olaj
  • bors
  • petrezselyemzöld

Recept:

Felhevítjük a zsírt, hozzáadjuk a felkockázott szalonnát és zsírjára sütjük. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a szalonnás zsiradékon.

A húst feldaraboljuk (ne legyen túl apró, mert akkor nehéz kivenni a mártásból), sózzuk, borsozzuk.

Közepes lángon megpirítjuk a hagymás alapon. Addig süssük, míg leve már nincs és egy pici színt nem kap a hús.

Hozzáadjuk a mézet, tovább pirítjuk egy rövid ideig (picit karamellizáljuk). Cukorbetegek használjanak egy kevés édesítőszert a méz helyett. Közben a répát és a fehérrépát felkarikázzuk, majd a húshoz adjuk, majd a vízzel felöntjük. Ha kell, akkor újra sózzuk vagy ételízesítőt teszünk bele. Ekkor megy bele a babérlevél és a mustár, majd lefedjük és a húst puhára pároljuk.

A húst és a babérlevelet kivesszük az edényből, a fennmaradt zöldségeket leturmixoljuk. Ha szükséges, akkor tegyünk még bele vizet A leturmixolt mártást sóval, citromlével, mustárral és borssal ízesítjük.

TIPP: Mindig előbb sózunk, aztán savanyítunk (citromlé) ezután a méz, végül a mustár és a bors, ha kell még bele. Így nem tudjuk eltúlozni egyik fűszert se. A szószba visszatesszük a húst, még egyet forralunk rajta.

Elkészítjük a zsemlegombócot.

A zsemléket 1 cm x 1 cm-es kockákra vágjuk és 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt halvány barnára pirítjuk. A hagymát pici olajon üvegesre pirítjuk.

A tojást a vízzel kikeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a lisztet. Ha már nokedli állagú, akkor mehet bele az apróra vágott petrezselyemzöld és a dinsztelt hagyma. Hagyjuk állni fél órát. Ebbe a keverékbe megy a szárított szemlekocka. Fogunk két evőkanalat és a masszából a segítségükkel golyószerű formát próbálunk kialakítani. Ezt tesszük a forró sós vízbe. Nem fog lemenni az edény aljára, azonnal lebeg. Kb. 5 percig elég főzni fedő alatt, de mindenképpen nézzünk meg tálalás előtt, hogy a közepe nem nyers-e a zsemlegombócnak.

Az elkészült vadast zsemlegombóccal tálaljuk.

[cc_share]

Kövesse híreinket!

Rádiós interjú az őszi Bárány Napokról

2023. szeptember 22-én, Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske Terméktanács Ügyvezető Igazgatója számolt be a hazai bárányhús fogyasztás helyzetéről, továbbá az őszi Bárány Napokról a Jazzy Rádió Business Class műsorának Gasztro rovatában. Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske...

bővebben

Nyomtatott sajtós megjelenések 2023-ban

2023-ban 10 db fizetett hirdetés jelent meg a nyomtatott sajtóban, amellyel több, mint 90 ezer embert értünk el. Ennek részleteit az alábbi táblázat foglalja össze: Médium - 2023Megjelenés dátumaMagyar Mezsgye2023. februárAgrárvilág2023. márciusHajdú-Bihari Napló2023....

bővebben

Legújabb bejegyzések

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!