Bárányhús – De hogyan? Elkészítési módok és praktikák!

Kategória: Blogbejegyzés

Bárány vagy juhhús

Érdemes elsőkörben tisztázni a különbséget a kettő között, ugyanis a bárányhús nem egyenlő a juhhússal. Bárányhúsnak kizárólag olyan állat húsa nevezhető, melyet maximum három hónapos koráig vágnak le, magyar normák szerint az állat súlya legfeljebb 20 kilogramm lehet. Az ennél idősebb, de még egy évnél fiatalabb birka húsa a juhhús. Minél fiatalabb az állat, húsa annál zsengébb.

Vásárlás előtt

Nem véletlenül nem kerül minden hétvégén bárányhús a legtöbb magyar család asztalára, ugyanis igen drága. Hazai viszonylatban a bárányhús iránti kereslet igen alacsony, a kínálat döntő részét így külföldre értékesítik. A bárányhús rosé színű, a juhé már vörös, vagy egyenesen sötétvörös, ha már idősebb volt az állat. A bárányhúst világos felszíni zsír, míg a birkáét sárga színű faggyú borítja.

Először is kezdjünk valamit a szaggal

Kezdjük azzal, ami minden bárányhúsra jellemző: faggyúszagot áraszt. A fiatal bárány húsának szaga kevésbé jellegzetes, míg a juhok húsa már erősebb illatú. Ez sokakat visszatart. Azonban ez a szag jócskán csökkenthető, ha a húst enyhén ecetes vízzel forrázzuk le, majd rögtön hideg vízzel leöntjük.

A felhasználás módja

Néhány perces sütés serpenyőben vagy grillen Gyors, és egyszerű megoldás, ehhez a bárány legalkalmasabb részei: kicsontozott gerinc, comb, karaj, lapocka.
Ünnepi sült Egész comb, lapocka, gerinc, bordacsontos karaj.
Nyárson sütés, indiai curry Nyak, lapocka, comb.
Becsinált, pörkölt, gulyás Nyak, lapocka, szegy.
Külön kategória: a csülök A csülök lassú sütést és szószban párolást igényel. Sokáig tart, viszont kevés az előkészület.

Előkészítés

Az inakat és a faggyút el kell távolítani, de hagyj egy kb. 3-5 mm zsírréteget a húson, így lesz szaftos!

Sütési tippek

Zsiradéknak a vaj sokkal jobb választás lesz. Étkezési zsírt is használhatunk. Ne süsd túl, különben rágós lesz! Talán ez is hozzájárul a bárányhús rágósságáról szóló tévhitekhez. A közepe még maradjon rózsaszínes.

A megfelelő fűszerezés

A bárányhúshoz különleges, de ahhoz nem pusztán egy-két fűszer dukál, fűszerezhetjük változatosan: hagyma, vöröshagyma, tárkony, petrezselyem, kakukkfű, menta, szegfűbors, borókabogyó, kapor, rozmaring éppúgy remekül illik a bárányhoz, mint a szegfűszeg, a curry vagy a fahéj. Pácolhatjuk is, de a zsenge szerkezet miatt nincs szüksége hosszú ideig tartó pácolásra, amennyiben fiatal állat húsa van a konyhapulton. Amennyiben a bárány jellegzetes ízét szeretné valaki temperálni, fokhagymát és a rozmaringot érdemes használnia.

Köret – lehetsz konzervatív vagy újító

Ha a bárányhús újdonsága mellé valami hagyományosabb magyaros köretre vágyunk, bátran fogyaszthatjuk mellé a rizst, petrezselymes burgonyát, de kacsingathatunk a bulgur, a kuszkusz felé is. Nemcsak zöldségeket, hanem gyümölcsöket is kínálhatunk mellé, párolva, grillezve, nyersen, vagy akár aszalt formában is!

Báránycomb – A legnépszerűbb!

A kezdő bárányhús készítőknek a báránycombot ajánljuk, ami a séfek körében is a bárány népszerű részei között szerepel. Sovány, lágy és tartalmas. Fel is darabolhatjuk: alsó és felső részre oszthatjuk, kicsontozva pedig 5 izomcsoport szerint is szét lehet szedni. Amennyiben kicsontozod, úgy meg is töltheted hagymával, fokhagymával, naranccsal, olíva bogyóval, szárított paradicsommal. Sokak szeretik a legnépszerűbb módon elkészíteni: csonton, egészben sütni. Ez a legegyszerűbb, viszont időigényes, tepsiben hagyományos módon 2 óra alatt készül el. Aromát kölcsönözhetsz neki, ha a köretnek szánt zöldségekkel teszed be az előmelegített sütőbe. Azt a finom, ropogós, mutatós kérget, melyet impozáns képeken láthatunk a pompás ételről az utolsó félórában rákent narancs vagy baracklekvárral érheted el a saját sülteden.

Ha kedvet kaptál ez alapján valamilyen bárány- vagy juhhúsból készült étel elkészítésére, akkor itt találod a receptjeinket: https://barihus.hu/receptek/

Források:

  1. https://www.mindmegette.hu/8-tipp-a-tokeletes-husveti-baranysulthoz-baranycomb-baranyborda-vasarlas-pacolas-52441/
  2. https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/nebih-elelmiszer-elelmiszerbiztonsag-gasztronomia-baranyhus.726232.html
  3. https://www.metroinspiraciok.hu/hus/teriteken-a-baranycomb-2600
  4. https://www.buvosszakacs.com/2012/05/20/a-barany-megszolal/
  5. https://www.metroinspiraciok.hu/hus/teriteken-a-baranycomb-2600
  6. https://eteltcsakokosan.hu/juhhust-az-unnepi-asztalra/

Kövesse híreinket!

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 28.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált...

bővebben

Legújabb bejegyzések

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!