Erős faggyúszaga sokakat visszariaszt a birkahús fogyasztásától, de ez csak az idősebb állatokra jellemző, és könnyen megszabadulhatunk tőle.
Bárány, birka, juh vagy ürü?
Bárány
A szopós bárányt 5-6 hetes koráig vágják, fehér húsú, gyenge, ízletes.
Az állat 8 hetes kora után kezd el füvet fogyasztani, de egy éves koráig a bárány elnevezés illeti meg. A már nem szopós bárány húsa is igen gyenge, hamar elkészíthető, ízletes, zsírszegény.
Birka vagy juh
Az egy évnél idősebb állat elnevezése, ugyanazt takarja. A birkahús már zsírszövetekkel gazdagon átszőtt vörös hús, mely a juhokra jellemző faggyú miatt erős illatú, különleges előkészítést igénylő, ám ízletes, egészséges hús.
Ürü
Ürünek a herélt kost nevezzük – ugyanúgy készítjük el, mint a birkahúst.
Előkészítés
A birkahúsról előkészítése során szedjük le a faggyús részeket, a húst áztassuk forró ecetes vízbe fél órára, majd öblítsük le hideg vízzel – így kellemetlen illata enyhíthető.
1 | Gerinc | sütve, párolva, egészben v. szeletelve |
2 | Borda | sütve, párolva, egészben v. szeletelve |
3 | Comb | sütve, párolva |
4 | Lapocka | sütve, párolva, pörköltnek, gulyásnak |
5 | Szegy | sütve, párolva, pörköltnek, gulyásnak |
6 | Nyak | sütve, párolva, pörköltnek, gulyásnak |
7 | Fej | pörköltnek, gulyásnak |
8 | Farok | pörköltnek, gulyásnak |
Elkészítés
A bárányból készült fogásokat a franciák vajjal készítik, így lesz íze, állaga igazán finom, de a zsír is megfelelő választás.
Elkészíthetjük sütve, párolva, grillezve, főzve, töltve, roston sütve. Nagyon finom gulyást, sokféle levest, egyben sült húsokat készíthetünk belőle. Belsőségeiből kis gyakorlattal igazi ínyenc csemegék varázsolhatók.
Tudta?
A Nagykunságon – ahol a birka nemzeti étel – sokan el sem tudnák képzelni a faggyú nélküli birkapörköltet vagy paprikást. Az igazi ínyencek a pörkölthöz hűvös, homoki vörösbort kortyolnak, melynek hatására szájpadlásukon kicsapódik a faggyú.
Tipp
A következő fűszerek illenek hozzá a legjobban: menta, rozmaring, tárkony, kakukkfű, szegfűbors, borókabogyó.
A blogbejegyzést írta: Bezselics Ildikó, blogger (A Két Cica Konyhája)