Hogy készítsük el a bárányhúst?

Kategória: Blogbejegyzés

Erős faggyúszaga sokakat visszariaszt a birkahús fogyasztásától, de ez csak az idősebb állatokra jellemző, és könnyen megszabadulhatunk tőle.

Bárány, birka, juh vagy ürü?

Bárány

A szopós bárányt 5-6 hetes koráig vágják, fehér húsú, gyenge, ízletes.
Az állat 8 hetes kora után kezd el füvet fogyasztani, de egy éves koráig a bárány elnevezés illeti meg. A már nem szopós bárány húsa is igen gyenge, hamar elkészíthető, ízletes, zsírszegény.

Birka vagy juh

Az egy évnél idősebb állat elnevezése, ugyanazt takarja. A birkahús már zsírszövetekkel gazdagon átszőtt vörös hús, mely a juhokra jellemző faggyú miatt erős illatú, különleges előkészítést igénylő, ám ízletes, egészséges hús.

Ürü

Ürünek a herélt kost nevezzük – ugyanúgy készítjük el, mint a birkahúst.

Előkészítés

A birkahúsról előkészítése során szedjük le a faggyús részeket, a húst áztassuk forró ecetes vízbe fél órára, majd öblítsük le hideg vízzel – így kellemetlen illata enyhíthető.

1Gerincsütve, párolva, egészben v. szeletelve
2 Borda sütve, párolva, egészben v. szeletelve
3 Comb sütve, párolva
4 Lapockasütve, párolva, pörköltnek, gulyásnak
5 Szegy sütve, párolva, pörköltnek, gulyásnak
6Nyaksütve, párolva, pörköltnek, gulyásnak
7 Fej pörköltnek, gulyásnak
8Farokpörköltnek, gulyásnak
Bárány részei

Elkészítés

A bárányból készült fogásokat a franciák vajjal készítik, így lesz íze, állaga igazán finom, de a zsír is megfelelő választás.

Elkészíthetjük sütve, párolva, grillezve, főzve, töltve, roston sütve. Nagyon finom gulyást, sokféle levest, egyben sült húsokat készíthetünk belőle. Belsőségeiből kis gyakorlattal igazi ínyenc csemegék varázsolhatók.

Tudta?

A Nagykunságon – ahol a birka nemzeti étel – sokan el sem tudnák képzelni a faggyú nélküli birkapörköltet vagy paprikást. Az igazi ínyencek a pörkölthöz hűvös, homoki vörösbort kortyolnak, melynek hatására szájpadlásukon kicsapódik a faggyú.

Tipp

A következő fűszerek illenek hozzá a legjobban: menta, rozmaring, tárkony, kakukkfű, szegfűbors, borókabogyó.

A blogbejegyzést írta: Bezselics Ildikó, blogger (A Két Cica Konyhája)

[cc_share]

Kövesse híreinket!

Rádiós interjú az őszi Bárány Napokról

2023. szeptember 22-én, Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske Terméktanács Ügyvezető Igazgatója számolt be a hazai bárányhús fogyasztás helyzetéről, továbbá az őszi Bárány Napokról a Jazzy Rádió Business Class műsorának Gasztro rovatában. Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske...

bővebben

Nyomtatott sajtós megjelenések 2023-ban

2023-ban 10 db fizetett hirdetés jelent meg a nyomtatott sajtóban, amellyel több, mint 90 ezer embert értünk el. Ennek részleteit az alábbi táblázat foglalja össze: Médium - 2023Megjelenés dátumaMagyar Mezsgye2023. februárAgrárvilág2023. márciusHajdú-Bihari Napló2023....

bővebben

Legújabb bejegyzések

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!