Modenai bárányhúsgolyók füstölt szalonnás pirított krumpligombóccal

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 31.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!

Az olasz konyhában szerintem az egyik legnagyszerűbb dolog, hogy akár három összetevő is képes csodát tenni, vagyis nem csak egyszerűen ehető dolgot lehet összedobni néhány alapanyaggal, hanem kifejezetten élvezetes, remek ételeket is, melyek egy szimpla hétköznapot, de akár egy alkalmat is képesek elkísérni.

Sokszor jómagam is elképedek, hogy mennyire egyszerűen, akár tényleg pár alapanyaggal el lehet készíteni az olasz ételek sokaságát, majd morfondírozok, főleg a fogyasztása közben, hogy ez tényleg a gasztronómia egyik csodája.

Az ilyen élmények miatt világosodik meg szerintem mindenki, hogy miért is népszerű a világ bármely táján az itáliai konyha.

A következő ételem is egy ilyen felismerés után született, melyet, amikor először készítettem, tényleg nem akartam elhinni, hogy ennyire komplex és jó ízkaraktert lehet elérni a benne levő összetevők által.

Az eredeti recept papírvékony, hirtelen sült húsfiléből készül, de csavartam egyet rajta, és fűszeres bárányhúsgolyókra cseréltem a szívét lelkét, vagyis a húst. No persze ez a fantasztikus, szaftos étel nem csak a húsról szól, hanem a mártásról is, melyre valóban igaz minden olyan állítás, amiről az előzőekben említést tettem.

S, mivel szerettem volna nektek egy igazán szuper ételt villantani, így nem is lehetett kérdés, hogy az eredeti szélesmetélt köret helyett is alkotok egy annál sokkal izgalmasabbat.

Így lett a füstölt szalonnás krumpligombóc, ha már volt a hűtőmben az előző estéről megmaradt jó pár darab héjában főtt krumpli.

Mondanom sem kell, fantasztikus étel született, melyet ünnepi asztalra tettem végül a családom legnagyobb örömére.

FÜSTÖLT SZALONNÁS PIRÍTOTT KRUMPLIGOMBÓC

Hozzávalók

  • 1000 g főtt krumpli (lereszelve)
  • 320 g liszt
  • 2 tojás
  • 100 g olvasztott vaj
  • 50 g füstölt császárszalonna
  • petrezselyemzöld

Elkészítése

A szalonnát apró kockákra vágom, majd kissé lepirítom. A burgonyát lereszelem, majd beleteszem a lisztet, hozzáütöm a tojásokat. Mehet hozzá a pirított szalonna is. Megsózom, majd hozzáadom a finomra vágott petrezselyemzöldet és az olvasztott vajat is. Jól kidolgozom, vagyis összegyúrom.

Kis gombócokat formázok, lisztezett felületen pihentetem, majd forrásban levő vízben 5 perc alatt megfőzöm. Forró serpenyőbe teszem, majd olívaolajon aranybarnára pirítom.

MODENAI BÁRÁNYHÚSGOLYÓ

Hozzávalók a húsgolyóhoz

500 g darálthús (lapocka/nyak/comb)

½ mk oregano

½ mk borsikafű

½ mk őrölt rozmaring

½ mk fokhagyma granulátum

½ mk só

½ mk tarkabors

liszt

Elkészítése

A hozzávalókat összedolgozom. Kis golyókat formázok, majd lisztbe jól megforgatom.

Hozzávalók a raguhoz

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kk vaj
  • 300 g csiperkegomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ mk só
  • ½ mk bors
  • ½ mk kakukkfű
  • 600 ml húsleves (alaplé)
  • 150 ml főzőtejszín
  • 2 ek balzsamecet
  • friss bazsalikomlevél

Elkészítése

Egy mélyebb serpenyőben olívaolajat és vajat hevítek, majd a liszttel bevont golyókat villámgyorsan körbe pirítom. Kiveszem a serpenyőből, majd a zsiradékon szintén lepirítom a felnegyedelt gombákat.

Hozzákeverem a lereszelt fokhagymát, visszateszem a húsgolyókat pár percig együtt pirítom őket.

Beleteszem a sót és a fűszereket, majd felöntöm a levessel. Hozzákeverem a tejszít és a balzsamecetet is. 10 percig főzöm, közben folyamatosan kevergetem, hogy szép selymes maradjon a besűrűsödő mártás.

Belekeverem a lepirított krumpligombócokat, majd friss bazsalikommal szórom meg.

Jó étvágyat!

[cc_share]

Receptek

Mentás báránycomb steak  

Tovább folytatjuk a gasztronómiai kalandozást. Ezúttal Kalivoda Timi készített nekünk egy ínycsiklandó steak-et! Fogadjátok szeretettel! Ha húsételhez keresünk receptet, megannyi izgalmas ötletet találhatunk a receptkönyvekben és internetes recepttárakban, de...

bővebben

Báránysült mentamártással

Kóstold meg a különleges ízvilágát a frissen sütött, zsenge bárány combnak, melyet egy friss mentaszósz koronáz meg. Hagyd, hogy az ízek elkalauzoljanak egy gasztronómiai ízutazásra, amelyet ezúttal Annuskám álmodott meg! Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya 2...

bővebben

Ínyenc bárányburger fokhagymás majonézzel

A most következő receptet Kálci készítette el a számunkra. Fogadjátok szeretettel! "A hamburgerről él egy olyan tévhit, hogy egészségtelen. Nyílván azért alakult ki ez a kép, mert a gyorséttermek cukorral felfújt bucikban szinte zöldségek nélkül kínálják számunkra....

bővebben

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!