Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 31.
A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!
Az olasz konyhában szerintem az egyik legnagyszerűbb dolog, hogy akár három összetevő is képes csodát tenni, vagyis nem csak egyszerűen ehető dolgot lehet összedobni néhány alapanyaggal, hanem kifejezetten élvezetes, remek ételeket is, melyek egy szimpla hétköznapot, de akár egy alkalmat is képesek elkísérni.
Sokszor jómagam is elképedek, hogy mennyire egyszerűen, akár tényleg pár alapanyaggal el lehet készíteni az olasz ételek sokaságát, majd morfondírozok, főleg a fogyasztása közben, hogy ez tényleg a gasztronómia egyik csodája.
Az ilyen élmények miatt világosodik meg szerintem mindenki, hogy miért is népszerű a világ bármely táján az itáliai konyha.
A következő ételem is egy ilyen felismerés után született, melyet, amikor először készítettem, tényleg nem akartam elhinni, hogy ennyire komplex és jó ízkaraktert lehet elérni a benne levő összetevők által.
Az eredeti recept papírvékony, hirtelen sült húsfiléből készül, de csavartam egyet rajta, és fűszeres bárányhúsgolyókra cseréltem a szívét lelkét, vagyis a húst. No persze ez a fantasztikus, szaftos étel nem csak a húsról szól, hanem a mártásról is, melyre valóban igaz minden olyan állítás, amiről az előzőekben említést tettem.
S, mivel szerettem volna nektek egy igazán szuper ételt villantani, így nem is lehetett kérdés, hogy az eredeti szélesmetélt köret helyett is alkotok egy annál sokkal izgalmasabbat.
Így lett a füstölt szalonnás krumpligombóc, ha már volt a hűtőmben az előző estéről megmaradt jó pár darab héjában főtt krumpli.
Mondanom sem kell, fantasztikus étel született, melyet ünnepi asztalra tettem végül a családom legnagyobb örömére.
FÜSTÖLT SZALONNÁS PIRÍTOTT KRUMPLIGOMBÓC
Hozzávalók
- 1000 g főtt krumpli (lereszelve)
- 320 g liszt
- 2 tojás
- 100 g olvasztott vaj
- 50 g füstölt császárszalonna
- petrezselyemzöld
- só
Elkészítése
A szalonnát apró kockákra vágom, majd kissé lepirítom. A burgonyát lereszelem, majd beleteszem a lisztet, hozzáütöm a tojásokat. Mehet hozzá a pirított szalonna is. Megsózom, majd hozzáadom a finomra vágott petrezselyemzöldet és az olvasztott vajat is. Jól kidolgozom, vagyis összegyúrom.
Kis gombócokat formázok, lisztezett felületen pihentetem, majd forrásban levő vízben 5 perc alatt megfőzöm. Forró serpenyőbe teszem, majd olívaolajon aranybarnára pirítom.
MODENAI BÁRÁNYHÚSGOLYÓ
Hozzávalók a húsgolyóhoz
500 g darálthús (lapocka/nyak/comb)
½ mk oregano
½ mk borsikafű
½ mk őrölt rozmaring
½ mk fokhagyma granulátum
½ mk só
½ mk tarkabors
liszt
Elkészítése
A hozzávalókat összedolgozom. Kis golyókat formázok, majd lisztbe jól megforgatom.
Hozzávalók a raguhoz
- 2 ek olívaolaj
- 1 kk vaj
- 300 g csiperkegomba
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ mk só
- ½ mk bors
- ½ mk kakukkfű
- 600 ml húsleves (alaplé)
- 150 ml főzőtejszín
- 2 ek balzsamecet
- friss bazsalikomlevél
Elkészítése
Egy mélyebb serpenyőben olívaolajat és vajat hevítek, majd a liszttel bevont golyókat villámgyorsan körbe pirítom. Kiveszem a serpenyőből, majd a zsiradékon szintén lepirítom a felnegyedelt gombákat.
Hozzákeverem a lereszelt fokhagymát, visszateszem a húsgolyókat pár percig együtt pirítom őket.
Beleteszem a sót és a fűszereket, majd felöntöm a levessel. Hozzákeverem a tejszít és a balzsamecetet is. 10 percig főzöm, közben folyamatosan kevergetem, hogy szép selymes maradjon a besűrűsödő mártás.
Belekeverem a lepirított krumpligombócokat, majd friss bazsalikommal szórom meg.
Jó étvágyat!