Trendi a juhlegeltetés? – 7 dolog, amivel a juhtartás hozzájárul a fenntarthatósághoz

Kategória: Blogbejegyzés

Mindamellett, hogy a bárányhús fogyasztása nemcsak ízletes és egészséges, a fenntartható jelzővel is illetik. Ebben a bejegyzésben 7 olyan gazdasági, társadalmi és ökológiai előnyt hoztunk el, melyek a bárány-, illetve juhhús fogyasztással kapcsolatosak.

  1. 1. Hasznosítja, ami az ember számára már nem hasznosítható

Bizonyos döntően természetes gyepek olyan szegényes talaji adottságokkal rendelkeznek, hogy nem alkalmasak mezőgazdasági termesztésre, viszont a rajta termő zöld növények kiváló legelők a birkák számára. Az ő táplálásuk pedig hasznosítható az ember számára, hiszen élelmiszer alapanyagként tejet, húst és a ruházati alapanyagként gyapjút biztosítanak.

  1. 2. A mezők, legelők biodiverzitásának fontos szereplői

Egy megfelelően gondozott gyep több CO2-t képes elnyelni, mint egy egész erdő. A gyep nem pusztán fűféléknek és növényeknek összességét képző terület, hanem külön biodiverzitás. Hogy mit jelent ez? A bárányok megadják a gyepek fenntartásához szükséges legelést és tiprást, trágyájukkal és vizeletükkel pedig visszapótolják a talaj számára szükséges tápanyagokat. Ennek köszönhetően ezek a területek otthont biztosítanak az ott élő élőlények, rovarok, baktériumok és gombák számára, amik a gyep újratermeléséhez járulnak hozzá. A rovarvilág élelmet ad az énekes madarak és kisemlősök számára, akiket ragadozók fogyasztanak el. Így kialakul egy természetes körforgás, melyben minden egyes szereplő függ egymástól, a túlélésük érdekében.

  1. 3. Természeti katasztrófákat akadályoznak meg

A juhok nemcsak a gyepek megőrzéséhez és az ottani élővilág körforgásához, de természeti katasztrófák megakadályozásához is hozzájárulnak, mint például az erdőtüzek megfékezése. A birkák – sok más mezőgazdaságban tartott növényevő állathoz hasonlóan – az erdők igen gyúlékony aljnövényzetével táplálkoznak. A vidékek elnéptelenedése és a klímaváltozás mind az erdőtüzek kockázatával járnak, de a juhok igazi kis erdőgazdálkodókként működnek. Ez a fajta védekezés a mediterrán területeken alapvető jelentőségű.

  1.  5. Sípályákat tartanak velük karban.

Talán kevesen sejtik, de a nehéz mezőgazdasági gépekkel bonyolult és veszélyes karbantartani a sípályákat, nem beszélve az ilyesféle eljárás komoly talajeróziót érő fenyegetéseiről. Ezek a nagyszerű állatok igen hatékonynak bizonyulnak az ilyen meredek talaj ápolásában, ami nemcsak biztonságosabb munkafeltételek jelent számunkra, de rekreációs lehetőségeket adnak számunkra, miközben hozzájárulnak, hogy pompás vidékek látványában gyönyörködhessünk.

  1. 6. A vidéki környezethez köti a lakosságot.

Nem mehetünk el a juhtartás nyújtotta társadalmi előny mellett sem. A juhok tartása a kapcsolódó gazdasági tevékenység végzése miatt a lakosságot a vidéki környezethez kötik. Egyre több nő és egyre több fiatal végzi ezt a tevékenységet, mely részben a támogatási rendszernek köszönhető.

  1. 7. Környezetvédelmileg felelős élelmiszerek

A juhok segítségével környezetvédelmi szempontból felelős élelmiszerek készülnek. Ezt ígéri számunkra földrajzi távolság csökkenése a fogyasztó és a termelés helye között, a szállítás miatt keletkezett költségek és hatások csökkentése, a megfelelő hulladékkezelés, vízgazdálkodás és energiafelhasználás.

  1. 8. Egészségvédő élelmiszerek

Ezek az állatok nem pusztán a környezetvédelem, de az egészségünk megőrzése szempontjából is felelős élelmiszerekhez járulnak hozzá. A megfelelően tartott juhok magas minőségű tejet és húst biztosítanak az ember számára, melyekből szintén kiváló élelmiszerek készülnek, melyekhez olyan állatok járultak hozzá, akik kisgida koruktól szoros kapcsolatban álltak az anyatermészettel.

Felhasznált források:

I1: https://magyarmezogazdasag.hu/2021/09/28/izletes-egeszseges-es-fenntarthato

I2: https://gastro.hu/magazin/alapanyag/miert-fontos-a-juh-es-baranyhus

I3:https://ec.europa.eu/environment/pubs/pdf/factsheets/Eco-systems%20goods%20and%20Services/Ecosystem_HU.pdf

I4:https://euraf.isa.utl.pt/hu/afinet/materials/technical-articles/juhok_mint_erdogazdalkodok_a_fiatal_erdoallomanyok_kezelese_juhok_legeltetesevel I5: Kukovics S. (szerk.) (2021): A BÁRÁNY- ÉS JUHHÚS FENNTARTHATÓSÁGA, JUH TERMÉKTANÁCS – INTEROVIC, ISBN: 978-615-01-4103-9. https://barihus.hu/wp-content/uploads/2022/01/A-barany-es-juhhus-fenntarthatosaga-c-konyv.pdf

[cc_share]

Kövesse híreinket!

Rádiós interjú az őszi Bárány Napokról

2023. szeptember 22-én, Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske Terméktanács Ügyvezető Igazgatója számolt be a hazai bárányhús fogyasztás helyzetéről, továbbá az őszi Bárány Napokról a Jazzy Rádió Business Class műsorának Gasztro rovatában. Kukovics Sándor, a Juh- és Kecske...

bővebben

Nyomtatott sajtós megjelenések 2023-ban

2023-ban 10 db fizetett hirdetés jelent meg a nyomtatott sajtóban, amellyel több, mint 90 ezer embert értünk el. Ennek részleteit az alábbi táblázat foglalja össze: Médium - 2023Megjelenés dátumaMagyar Mezsgye2023. februárAgrárvilág2023. márciusHajdú-Bihari Napló2023....

bővebben

Legújabb bejegyzések

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!