Vörösboros diós-aszalt áfonyás báránycsülök, sütőtökös mini lángossal

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 37.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!

Amióta fut ez a nagyszerű blog, azóta tervezem ezt az ételt elkészíteni, viszont most, hogy kezdetét vette az ősz, valamint a sütőtök szezon, keresve sem találtam volna jobb alkalmat ennek a fantasztikus étel elkészítésének.

Ez a fogás minden szempontból ünnepi ételféleség lehet azoknak, akik szeretik a gazdag, mély és komplex karakterű különlegességeket, azonban nem szeretnének órákat dolgozni a konyhában.

Bár ez az étel nem gyorsan készül, de a nettó munkánk egyáltalán nem több, mint egy átlagos fogásé, viszont a végeredmény nem átlagos élmény lesz, az biztos.

Vajpuha, ízgazdag bárányhús, koncentrált vörösboros-gyümölcsös ízbomba-szaft, valamint egy igazi kuriózum köret, mely a hagyományos lángosnak egyfajta újragondolása. Az utóbbi alapját az ősz egyik legklasszikusabb hírnöke, a sütőtök adja, mely kellemesen édesíti, s mindeközben elképesztően könnyed, ropogós és foszlós textúrát is ad neki.  Méltó kísérője a nemes húsnak.

Csodálatos étel, gyertyafény, egy pohár jó vörösbor és életre szóló élmény lesz, ezt garantálhatom! Készítsétek el mindenképpen!

VÖRÖSBOROS BÁRÁNYCSÜLÖK

  • 2 db 50 dkg báránycsülök
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • só, bors
  • 1 tk cukor
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 ek liszt
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 1 l alaplé
  • 300 ml vörösbor
  • aszalt áfonya
  • dió

Az előkészített báránycsülköket sózom, borsozom; tapadásmentes serpenyőben olívaolajon körbepirítom, majd félreteszem.

A finomra vágott hagymát és fokhagymát, valamint a kisebb kockákra vágott sárgarépát olívaolajon elkezdem párolni. Párolás előtt egy kevés sót adok a zöldségekhez, így gyorsabban megpuhulnak.

Amikor kellemesen megdinsztelődtek a zöldségek, folyamatos keverés mellett beledolgozom a lisztet és a paradicsompürét, pár percig együtt pirítom a zöldségekkel, közben nagyon vigyázok, mert könnyen megéghet.

Amikor pirult illata lesz, hozzáadom a cukrot, a sót, a borsot, valamint a feldarabolt zöldfűszereket és a babérlevelet is. Elkeverem, majd belefektetem a lepirított csülköket.

Hozzáöntöm az alaplevet és a vörösbort is, addig míg éppen ellepi a húst.

Lefedem, majd 2,5 órán keresztül lassan párolom, míg a hús szinte leesik a csontról.

Közben elkészítem a köretet.

SÜTŐTÖKÖS MINI LÁNGOS

  • 500 g liszt
  • 250 g sült sütőtök
  • 20 g élesztő
  • 1 kk cukor
  • 200 ml langyos tej
  • ¼ mk fokhagymagranulátum
  • 1 kk só
  • 1 tojás

A sütőtököt kimagozom, meglocsolom olívaolajjal, majd 180 fokon fólia alatt megsütöm, ez nagyjából 60-70 perc. Miután megpuhul leveszem a fóliát és a felületét kíméletesen megpirítom. Kimérek belőle 250 g-ot és hagyom kihűlni.

Közben kimérem a lisztet, hozzámorzsolom az élesztőt, rászórom a cukrot, majd ráöntöm a langyos tejet. Hagyom, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő, majd, amikor felhabosodott, belekanazom a kissé pépesített sütőtököt, a sót és a fokhagymagranulátumot, valamint a tojást is.

Gyorsan összedolgozom, nem szükséges percekig dagasztani, elég, ha homogén lesz a tészta.

Miután összedolgoztam a tésztát lefedve 40-50 percig kelesztem.

Kelesztés után, kedvem szerint olajos kézzel kisebb nagyobb adagokat csípek ki a tésztából, melyeket sütőpapírra teszek. Hagyom 10-15 percig pihenni, majd szintén olajos kézzel lángos formát alakítok ki egyenként belőlük. Forró 180 fokos olajban mindkét oldalán aranybarnára sütöm. Sütés után papírtörlőre teszem, hogy a felesleges zsiradék távozzon belőle.

Ez idő alatt a hús is vajpuhává párolódik, vagyis eljött az idő a végső műveletre, vagyis az diós-áfonyás selymes mártás, a jus elkészítésére.

DIÓS-ÁFONYÁS JUS

  • 2,5 dl vörösboros szaft
  • 2 ek aszalt áfonya
  • 2 ek dió
  • 1 kk hideg vaj

A szaftból 2-3 merőkanállal egy vastagfalú lábasba szűrök, nagyjából 2,5 decit. Hozzáadom az aszalt áfonyát és a diót, majd a szaftot addig sűrítem, míg kellemesen szirupos lesz. Leveszem a tűzről, majd folyamatos keveréssel beledolgozom a vajat, ettől csodaszép fényes, krémes állagú lesz.

A csülköt óvatosan kiveszem a szaftból, ecsettel fényezem a felületét a jus-vel, majd kedvem szerint tálalom a mini lángossal és a diós-áfonyás mártással.

Jó étvágyat!

[cc_share]

Receptek

Mentás báránycomb steak  

Tovább folytatjuk a gasztronómiai kalandozást. Ezúttal Kalivoda Timi készített nekünk egy ínycsiklandó steak-et! Fogadjátok szeretettel! Ha húsételhez keresünk receptet, megannyi izgalmas ötletet találhatunk a receptkönyvekben és internetes recepttárakban, de...

read more

Báránysült mentamártással

Kóstold meg a különleges ízvilágát a frissen sütött, zsenge bárány combnak, melyet egy friss mentaszósz koronáz meg. Hagyd, hogy az ízek elkalauzoljanak egy gasztronómiai ízutazásra, amelyet ezúttal Annuskám álmodott meg! Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya 2...

read more

Ínyenc bárányburger fokhagymás majonézzel

A most következő receptet Kálci készítette el a számunkra. Fogadjátok szeretettel! "A hamburgerről él egy olyan tévhit, hogy egészségtelen. Nyílván azért alakult ki ez a kép, mert a gyorséttermek cukorral felfújt bucikban szinte zöldségek nélkül kínálják számunkra....

read more

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!