A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!
Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 15.
Faszénparázson sült bárány „hot-dog” tárkonyos mustárszósszal
A mai napig élénken élnek emlékeimben azok a nagyszerű kirándulások, vadkempingezések, melyeket szüleimmel éltem meg anno, gyermekkoromban. Rengeteg helyen jártunk, szinte bejártuk az országot. Egyszerűen imádtam. Óriási élmény volt kimenni a Duna-partra strandolni, cseppvárat építeni, horgászni, fát gyűjteni, tábortüzet rakni, este pedig felverni a sátrat, majd ott éjszakázni a parton. A nomád körülmények ellenére is életre szóló kaland volt. Azért mindennek fénypontja természetesen a tábortűz parazsának melegében készült, pirított kenyérre csepegtetett szalonna volt, melyhez a saját kertünkben termett zöldségeket fogyasztottuk.
Az alábbi receptem ezeknek a nyaraknak állít emléket, s mindemellett egy elképesztően vagány technikát is bemutat. Ez talán új dimenziót jelenthet a házi pékek számára is, hiszen a hozzá való kenyér szintén szabad tűzön készül.
A koncepció a tésztára vonatkozóan hasonló, mint a tradicionális kürtős kalácsnál -vagyis egy vastagabb nyársbotra feltekert tészta adja a „hot-dog” kiflit- mely óvatosan forgatva a parázson sül meg. Majd ezután egy izgalmas, fűszeres bárányhúsból készített kolbász kerül bele. Mindössze ennyi. Egyszerű és tényleg nagyszerű kirándulós ennivaló. Természetesen a tésztát otthon is elő lehet készíteni; sőt, ha van egy jól működő hűtőtáskánk, akkor akár napokig is elvan a begyúrt tészta egy dobozban. A kolbászhúst gyakorlatilag bármilyen kedvünkre való fűszerrel ízesíthetjük. Én nem bonyolítottam túl, az alap fűszereken kívül egy kis ánizsos karakterrel, vagyis édesköménymaggal bolondítottam meg, mely szerintem remekül illik a bárány jellegéhez. Az étel nem feltétlen kívánja, de kedvenc szószunkat is fogyaszthatjuk mellé. Jómagam egy villámgyorsan elkészíthető tárkonyos mustárszószt javaslok mellé, mely úgy gondolom, remek társa ennek a vadregényes „túraételnek”.
Lássuk mire is van szükségünk az elkészítéséhez!
Tárkonyos mustárszósz:
- 50g vaj
- 100 ml tejszín
- 200 ml tej
- 1 ek mustár
- só
- bors
- friss tárkony
A vajat egy vastagfalú lábasban felolvasztjuk, kissé megbarnítjuk. Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, megvárjuk, míg gyöngyözni kezd. Belekeverjük a mustárt, sózzuk, borsozzuk, rottyantunk rajta egyet és kissé besűrítjük. A frissen vágott tárkonyt a legvégén keverjük bele, hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk felhasználásig.
Kifli:
- 300 g kenyérliszt (BL80)
- 200 ml meleg víz
- ½ csomag szárított élesztő
- 1 mk cukor
- 1 mk só
- 30 g olaj
Az összetevőket lazán, csomómentesre kikeverjük, kissé átgyúrjuk, majd liszttel megszórjuk a tetejét. Konyharuhával lefedjük, majd meleg helyen pihentetjük 40 percig.
Közben előkészítjük a tüzet, majd megvárjuk, míg parázs alakul ki.
4 db, 2-3 centi vastag, minimum 1 méteres nyársbotokat készítünk elő. A felületüket, amennyire lehet simára faragjuk, majd faszénparázs fölé tesszük pár percre, hogy a külső felületen levő esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk.
A megkelt tésztát négyfelé vágjuk, majd hurkákat alakítunk ki belőlük, nagyjából 30 cm hosszúakat.
A tésztahurkákat feltekerjük a nyársbotra, kissé összecsípve a végét.
10 percig pihentetjük, majd indulhat a móka!
A nyárstekercseket a faszén felett óvatosan forgatva, 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Akár azonnal is fogyasztható, szépen a nyársbotról lehúzva, de ha hot-dog kifliként akarjuk fogyasztani, akkor meg kell várni, míg kissé kihűl.
Báránykolbász
- 500 g darált hús (lapocka, oldalas)
- 1 mk só
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ mk őrölt bors
- ½ mk édesköménymag
A húst jó alaposan összekeverjük a fűszerekkel, majd hosszúkás kolbászkát formálva, a fém nyársrúdra nyomogatjuk. (Ügyeljünk arra, hogy a vastagsága kompatibilis legyen a tésztát sütő nyársbot vastagságával, különben nem fog tudni belemenni a kiflibe!) Faszénparázson 10-12 perc alatt megsütöm őket.
Miután kihűlt a kifli, óvatosan lehúzzuk a nyársról, majd a kolbászokkal megtöltjük. Kedvünkre mártogatjuk a szószba.
Jó étvágyat!