Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 15.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!

Faszénparázson sült bárány „hot-dog”, tárkonyos mustárszósszal

A mai napig élénken élnek emlékeimben azok a nagyszerű kirándulások, vadkempingezések, melyeket szüleimmel éltem meg anno, gyermekkoromban. Rengeteg helyen jártunk, szinte bejártuk az országot. Egyszerűen imádtam. Óriási élmény volt kimenni a Duna-partra strandolni, cseppvárat építeni, horgászni, fát gyűjteni, tábortüzet rakni, este pedig felverni a sátrat, majd ott éjszakázni a parton. A nomád körülmények ellenére is életre szóló kaland volt. Azért mindennek fénypontja természetesen a tábortűz parazsának melegében készült, pirított kenyérre csepegtetett szalonna volt, melyhez a saját kertünkben termett zöldségeket fogyasztottuk.

Az alábbi receptem ezeknek a nyaraknak állít emléket, s mindemellett egy elképesztően vagány technikát is bemutat. Ez talán új dimenziót jelenthet a házi pékek számára is, hiszen a hozzá való kenyér szintén szabad tűzön készül.

A koncepció a tésztára vonatkozóan hasonló, mint a tradicionális kürtős kalácsnál -vagyis egy vastagabb nyársbotra feltekert tészta adja a „hot-dog” kiflit- mely óvatosan forgatva a parázson sül meg. Majd ezután egy izgalmas, fűszeres bárányhúsból készített kolbász kerül bele. Mindössze ennyi. Egyszerű és tényleg nagyszerű kirándulós ennivaló. Természetesen a tésztát otthon is elő lehet készíteni; sőt, ha van egy jól működő hűtőtáskánk, akkor akár napokig is elvan a begyúrt tészta egy dobozban. A kolbászhúst gyakorlatilag bármilyen kedvünkre való fűszerrel ízesíthetjük. Én nem bonyolítottam túl, az alap fűszereken kívül egy kis ánizsos karakterrel, vagyis édesköménymaggal bolondítottam meg, mely szerintem remekül illik a bárány jellegéhez. Az étel nem feltétlen kívánja, de kedvenc szószunkat is fogyaszthatjuk mellé. Jómagam egy villámgyorsan elkészíthető tárkonyos mustárszószt javaslok mellé, mely úgy gondolom, remek társa ennek a vadregényes „túraételnek”.
Lássuk mire is van szükségünk az elkészítéséhez!

Tárkonyos mustárszósz:

  • 50g vaj
  • 100 ml tejszín
  • 200 ml tej
  • 1 ek mustár
  • bors
  • friss tárkony

A vajat egy vastagfalú lábasban felolvasztjuk, kissé megbarnítjuk. Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, megvárjuk, míg gyöngyözni kezd. Belekeverjük a mustárt, sózzuk, borsozzuk, rottyantunk rajta egyet és kissé besűrítjük. A frissen vágott tárkonyt a legvégén keverjük bele, hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk felhasználásig.

Kifli:

  • 300 g kenyérliszt (BL80)
  • 200 ml meleg víz
  • ½ csomag szárított élesztő
  • 1 mk cukor
  • 1 mk só
  • 30 g olaj

Az összetevőket lazán, csomómentesre kikeverjük, kissé átgyúrjuk, majd liszttel megszórjuk a tetejét. Konyharuhával lefedjük, majd meleg helyen pihentetjük 40 percig.

Közben előkészítjük a tüzet, majd megvárjuk, míg parázs alakul ki.

4 db, 2-3 centi vastag, minimum 1 méteres nyársbotokat készítünk elő. A felületüket, amennyire lehet simára faragjuk, majd faszénparázs fölé tesszük pár percre, hogy a külső felületen levő esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk.

A megkelt tésztát négyfelé vágjuk, majd hurkákat alakítunk ki belőlük, nagyjából 30 cm hosszúakat.

A tésztahurkákat feltekerjük a nyársbotra, kissé összecsípve a végét.

10 percig pihentetjük, majd indulhat a móka!

A nyárstekercseket a faszén felett óvatosan forgatva, 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Akár azonnal is fogyasztható, szépen a nyársbotról lehúzva, de ha hot-dog kifliként akarjuk fogyasztani, akkor meg kell várni, míg kissé kihűl.

Báránykolbász

  • 500 g darált hús (lapocka, oldalas)
  • 1 mk só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ mk őrölt bors
  • ½ mk édesköménymag

A húst jó alaposan összekeverjük a fűszerekkel, majd hosszúkás kolbászkát formálva, a fém nyársrúdra nyomogatjuk. (Ügyeljünk arra, hogy a vastagsága kompatibilis legyen a tésztát sütő nyársbot vastagságával, különben nem fog tudni belemenni a kiflibe!) Faszénparázson 10-12 perc alatt megsütöm őket.

Miután kihűlt a kifli, óvatosan lehúzzuk a nyársról, majd a kolbászokkal megtöltjük. Kedvünkre mártogatjuk a szószba.


Jó étvágyat!

Receptek

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 16.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált...

bővebben

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 14.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok...

bővebben

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 13.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok...

bővebben

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 12.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok...

bővebben

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!