A most következő receptet Kálci készítette el a számunkra. Fogadjátok szeretettel!
„A hamburgerről él egy olyan tévhit, hogy egészségtelen. Nyílván azért alakult ki ez a kép, mert a gyorséttermek cukorral felfújt bucikban szinte zöldségek nélkül kínálják számunkra. Pedig nagyon tápláló és finom ebéd készülhet belőle, ha gondosan válogatjuk meg az összetevőit. Ebben a hamburgerben van teljes értékű gabona, tejtermék, hús, zöldség, így megtalálható benne minden, amire a szervezetnek csak szüksége lehet.”
Horváth-Boros Klára (Kálci)
Fotó: Stauth Edit
Ínyenc bárányburger fokhagymás majonézzel
- Zsemle (6 db)
- 35 dkg (350 g) teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg (50 g) búzasikér
- 2 tk. (10 g) só
- 1,5 dkg (15 g) élesztő
- 3 dl (300 g) tej
- 3,5 dkg (35 g) hideg vaj
- 1 db tojás és kevés tej a kenéshez
A lisztbe belekeverjük a sikért és a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejet, összekeverjük, majd a vajat is belemérjük.
Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd 45 percet kelesztjük.
Ha megkelt 6 db-ra vágjuk (kb. 125 g/db) és megformázzuk őket zsemlének. Ilyenkor a lényeg az, hogy a tenyerünkkel kicsit kifelé feszítsük a tésztát. Akkor jó, ha már egy szép feszes kis gombóc van a markunkban.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket és kb. fél órát kelesztjük a zsemléket, de inkább azt figyeljük, hogy duplájukra keljenek meg. Ha megkeltek lekenjük őket egy kis tejjel felvert egész tojással. Ha szeretnénk, akkor megszórhatjuk őket szezámmaggal.
Közben előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen 180 C oC-ra, gőztér alkalmazásával. Kb. 15-20 perc alatt készre sütjük a zsemléket, ha már szép barna, akkor biztosan jó lesz.
Sült fokhagymás, tört borsos majonéz
- 6 evőkanál majonéz
- 3 gerezd fokhagyma
- durvára tört bors
A fokhagyma gerezdeket félbe vágjuk, majd egy teflonos serpenyőben addig pirítjuk közepes lángon, amíg meg nem puhulnak. A majonézbe rakjuk a darabokat, majd sózzuk, borsozzuk és egy botmixerrel vagy késes aprítóval összedolgozzuk.
Mézzel karamellizált lilahagyma
- 30 dkg lilahagyma (kb. 3 fej)
- 3 kiskanál méz
- 1 evőkanál napraforgolaj
A lilahagymákat felcsíkozzuk és egy kevés olaj és méz társaságában sütni kezdjük. Üvegesre pirítjuk.
Sült sajt
- trappista sajt
A sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Egy adag reszelt sajtot teflon serpenyőbe halmozunk és magas lángon melegítve megvárjuk, amíg az alsó oldala pirosra pirul. Ekkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
Húspogácsa
- 1 kg darált birka- vagy bárányhús
- só, bors
- 250 g vöröshagyma
- kevés olaj a hagymához
- vaj és 1 db rozmaring ág a sütéshez
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon üvegesre pirítjuk. A darálthúst enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd a dinsztelt hagymával összekeverjük.
Golyókat formálunk, majd a buci méreténél egy kicsit nagyobbra formázzuk, óvatosan kilapítjuk. Egy kis darab vajat olvasztunk és egy rozmaring ágat dobunk a serpenyőbe, ezután a húspogácsa mindkét felét néhány percig sütjük.
Összeállítás:
A bucit kettévágjuk, enyhén lepirítjuk abban a maradék zsiradékban, ami a hússütésből maradt. Ha nagyon sok, akkor öntsük ki, mert a zsemle, ha beszívja a vajat, akkor túl zsírossá válik.
Mindkét felét megkenjük a majonézzel.
Egy salátalevelet helyezünk az alsó felére, erre kerül a megsült húspogácsa és egy adag a karamellizált hagymából.
Erre helyezzük a sült sajtot.
A hamburgerünkbe ízlés szerint zöldséget tehetünk. Én most csak egy kis koktélparadicsommal dobtam fel.
Rárakjuk a tetejét és már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat!