Tépett báránycomb házi tortilla lepénybe töltve

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!

Mikes Márk

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 11.

Tépett báránycomb házi tortilla lepénybe töltve

Vannak az örök érvényű klasszikusok- a hétköznapi ételeimre értendően-, melyek olyan szinten hozzátartoznak a mindennapjaimhoz, hogy már csak babonából sem hagynám ki őket. Ilyen a villámgyorsan készíthető tortilla, ”szendvics”, mely a szó szoros értelemben „hűtőkisöprő” ételnek számít a mi családunkban és valóban nem telik el hét, hogy ne készíteném. 

A hozzávalókat csak bele kell dobálni, gyorsan rápirítani a félbehajtott, vagy feltekert lapokra és ennyi. Imádják a gyerekek is, mi is.

Sokáig én is megvettem a bolti verziót, mely kétségtelenül időkímélő megoldás, de amióta saját magam sütöm, azóta egy teljesen új dimenzió nyílt ebben a tipikus „streed food” ételkategóriában. Nem beszélve arról, hogy a saját sütésűben bizony semmiféle tartósítószer vagy egyéb beazonosítatlan alapanyag nincs.

Az tény, hogy az elkészítése hozzávetőlegesen egy órát vesz igénybe, ellenben kiválóan fagyasztható, illetve a hűtőben is jó pár napig tárolható, ha nem fogyna el egyszerre. Ha pedig előre gondolkodunk, akkor érdemes többet gyártani, így valóban pillanatok alatt összedobható a vacsi.

Az, hogy mit teszünk bele, az tényleg azon múlik, hogy éppen mi van otthon. Szalámi, szalonna, zöldségek, szószok, bármi mehet, elrontani szinte lehetetlen, mert, amit szeretünk, az ebben a megoldásban is tökéletesen működni fog.

Régóta érdekelt, hogy a mostanság divatos tépett hús, melyet alapvetően sertéshúsból készítünk, vajon milyen lehet bárányból?

Mivel imádom a bárányhúst, így vettem egy két kiló körüli combot és nekiláttam a közel 15 órás műveletnek. Megijedni nem kell, gyors fűszerezés után a sütő elvégzi a dolgot helyettünk. Másnap délutánra vendégeket vártam, így az volt a tervem, hogy előételnek, vendégváró harapnivalónak fogom felszolgálni. 

Este bedobtam a sütőbe, másnap pedig ott volt a szaftos, omlós, vaj puha tépett hús.

A délutáni családi esemény előtt villámgyorsan összedobtam és mehetett is a vendégeknek. Mindenféle túlzás nélkül mondom, a legjobb „partikaja” volt, amit valaha készítettem. Mindenki imádta. Csak ajánlani tudom az elkészítését!

Házi tortilla

Hozzávalók

  • 375 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tk só
  • 250 ml langyos víz
  • 80 ml olaj

Elkészítése

A hozzávalókat gépi dagasztógéppel jól kidolgozzuk, letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.

Lisztezett felületen kézzel jól átgyúrjuk. Tizenkét részre osztjuk, majd egyenként fél centisre nyújtjuk.

Tapadásmentes, hevített serpenyőbe tesszük a kinyújtott tésztakorongot. Egyik oldalát 2 percig, a másik oldalát 1 percig sütjük. A közben kialakuló hólyagokat visszanyomkodjuk. A kisült lepényeket tányérra halmozzuk, mint a palacsintákat, s enyhén benedvesített konyharuhával borítjuk be, hogy rugalmas, puha maradjon.

Hármasával polpackba csomagoljuk, majd hűtőben tároljuk felhasználásig. Ha 3 napon belül nem töltjük be, akkor mehet a fagyasztóba.

Tépett bárány

Hozzávalók

  • 2 kg báránycomb
  • 2 ek mustár
  • 1 ek barna cukor
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 ek frissen tört feketebors
  • 1 ek só
  • késhegynyi római kömény
  • 1/2 ek szárított kakukkfű
  • ½ ek füstölt só (elhagyható)
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 dl víz

Elkészítése

A báránycombot előkészítjük, levagdossuk róla a hártyás faggyús részeket. Egy ecset segítségével lekenjük a felületét mustárral.

A fűszereket egy tálba tesszük, jól elkeverjük. A húsra szórjuk, jól belemasszírozzuk, majd hűtőbe tesszük két órára.

Egy zárható edénybe emeljük a húst, vizet öntünk alá, majd 110 fokos sütőbe tesszük, körülbelül 13-14 órára. Ez idő alatt olyan puha lesz, hogy a csontot könnyedén ki tudjuk emelni belőle.

Alufóliába tekerjük, majd 30 percig pihentetjük. Visszatesszük a tálba és a húsból kisült, fűszeres szafttal együtt, két villa segítségével szálaira bontjuk. Jól megforgatjuk a szaftban, hogy egyenletesen aromatizálódjon a hús.

Tálalásig félretesszük.

A tortilla tekercset fokhagymás tejföllel megkenjük, rukkolát, mini csemegeuborkát, lilahagymát, grillezett koktélparadicsomot töltünk bele. Óvatosan félbehajtjuk, majd mindkét oldalát kicsit megpirítva tálaljuk a vendégeknek.

Jó étvágyat!

Receptek

Receptvideók

A jelenlegi kampány egyik újítása az előző kampányhoz képest az is, hogy receptvideókat készítünk a saját receptjeinkhez, amelyek megtalálhatóak a honlapunkon, illetve a receptkönyvünkben (letölthető változatban elérhető itt:...

bővebben

Babos-káposztás birka-székelygulyás

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 20. A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és...

bővebben

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!