Fűszeres birkahússal töltött, juhsajtos-spenótos hasé

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 19.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!

Az elmúlt években sokszor kérdezték tőlem, hogy mit jelent számomra a főzés. Hogy vajon miként lehetséges az, hogy valaki messze nem pusztán az evés szeretete miatt áll neki alapanyagokkal bíbelődni, hanem sokkal inkább az alkotásvágy miatt, valamint azért, hogy másoknak örömet okozzon az ételeivel.

Jómagam is sokszor agyalok ezen, viszont a fentebb felsoroltakon túl, talán a folyamatos felfedezések, egy-egy új variáció megszületése adja a legnagyobb inspirációt.

Amikor egy étel készítése közben szembesülök azzal, hogy itt most valami egészen különleges dolog születik, melyet, ha picit tovább gondolok, egy újabb izgalmas étel valósulhat meg a későbbiekben, az hihetetlenül klassz érzés.

Azt tudjuk, hogy bizonyos fűszerek használata jelentős hatással lehet az adott étel karakterére, viszont a különféle fűszerek megfelelő kombinációja olyan izgalmakat okozhatnak, mely új dimenziót nyithat meg nekünk, gasztro fanatikusoknak.

A következő receptem is egy ilyen felfedezés volt, mégpedig a nemrég készített shawarma leves készítése közben tapasztalt illat- és ízorgia által. Ezt az – amúgy főzésben is rendkívül jártas – anyósom is úgy reagálta le, hogy „Úristen, de jó illata van itt valaminek!”
Amikor a pirított darált húsba belevegyült a fűszerkeverék, valóban egy másik dimenzióba kerültem.

Egy pillanat alatt Észak-Afrika egzotikus piacain találtam magam. Készítése közben már tudtam, ebből az elképesztő illat- és ízkavalkádból a következő hetekben zseniális fogások fognak készülni.

Pont ilyen ez a birkahúsos-juhsajtos-spenótos hasé is, mely alapvetően egy nagyon egyszerű partikaja.

Nemrég sikerült hozzájutnom egy fiatal birka combjához, melynek feléből egy ütős, babos-káposztás székelygulyást készítettem, a másik részét pedig ledarálva ehhez az ételhez használtam fel.

Az étel alapvetően egy villámgyors ragu készítéséből, valamint egy vagány levelestészta fonási technikájából áll, plusz a sütés.
Reggelire, vacsorára, bulikra, esetleg vendégváró nasinak is tökéletes.
A készítését az alábbiakban olvashatjátok!

Hozzávalók:

  • 500 g darált hús (lapocka, comb, keresztfartő)
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ¼ kk római kömény
  • ¼ kk őrölt kardamom
  • ¼ kk őrölt chili
  • ¼ kk őrölt fahéj
  • ¼ kk őrölt koriander
  • ½ kk füstölt paprika
  • ½ kk só
  • ¼ kk bors
  • 2 ek paradicsompüré
  • 2 marék baby spenót
  • 2 dl víz
  • 50 g reszelt juhsajt
  • 1 tojás sárgája
  • magkeverék

Készítése:

A hagymákat az olívaolajon puhára dinszteljük, majd a darált húst hozzáadjuk. Kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét is. Együtt pirítjuk pár percig, majd mehet bele az összes fűszer.

Hozzáöntjük a vizet, majd fedő alatt 20-25 percig főzzük. A legvégén beleforgatjuk a spenótot, majd félretesszük a ragut, míg a tésztát előkészítjük.

A levelestésztát kitekerjük, majd egy sütőpapírt helyezünk a tetejére. Óvatosan megfordítjuk, majd a bolti papírt lehúzzuk róla. Ez a művelet azért fontos, mert a csomagolást szolgáló papír nagyon puha és nedves, a tészta pedig villámgyorsan felmelegszik és nehéz vele utána már dolgozni.

Tipp: Jól kihűtött tésztával dolgozzunk, és amennyire lehetséges, legyünk gyorsak, mert pillanatok alatt felpuhul, viszont, ha megtörténne, tegyük 1-2 percre fagyasztóba.

A kiterített tésztát középen kettévágjuk, így kapunk két darab egyenként 24 x 20 as téglalapot. A téglalap rövidebb oldalain kimetszünk egy-egy csíkot (kb 7×1 cm) a szélekből, így egy-egy kis „fül” marad a rövid oldalakon.

A téglalap mindkét hosszabb oldalán 1 centis sávokat vágunk befelé tartva a tésztának kb az egyharmad részéig, így középen megmarad egy sáv, ahova majd a tölteléket tesszük.

A tészta fonása nagyon egyszerű folyamat.

A ragut a tészta közepére kanalazzuk, pár levél spenótot helyezünk rá, majd megszórjuk reszelt sajttal. A tészta oldalain bemetszett sávokat átlós irányban egymásra hajtogatjuk, szépen szabályosan elrendezgetjük.

A tetejét tojássárgájával lekenjük, majd magkeverékkel megszórjuk.

170 fokos sütőbe tesszük, 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!

[cc_share]

Receptek

Mentás báránycomb steak  

Tovább folytatjuk a gasztronómiai kalandozást. Ezúttal Kalivoda Timi készített nekünk egy ínycsiklandó steak-et! Fogadjátok szeretettel! Ha húsételhez keresünk receptet, megannyi izgalmas ötletet találhatunk a receptkönyvekben és internetes recepttárakban, de...

bővebben

Báránysült mentamártással

Kóstold meg a különleges ízvilágát a frissen sütött, zsenge bárány combnak, melyet egy friss mentaszósz koronáz meg. Hagyd, hogy az ízek elkalauzoljanak egy gasztronómiai ízutazásra, amelyet ezúttal Annuskám álmodott meg! Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya 2...

bővebben

Ínyenc bárányburger fokhagymás majonézzel

A most következő receptet Kálci készítette el a számunkra. Fogadjátok szeretettel! "A hamburgerről él egy olyan tévhit, hogy egészségtelen. Nyílván azért alakult ki ez a kép, mert a gyorséttermek cukorral felfújt bucikban szinte zöldségek nélkül kínálják számunkra....

bővebben

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!