Mentás báránycomb steak  

Tovább folytatjuk a gasztronómiai kalandozást. Ezúttal Kalivoda Timi készített nekünk egy ínycsiklandó steak-et! Fogadjátok szeretettel!

Ha húsételhez keresünk receptet, megannyi izgalmas ötletet találhatunk a receptkönyvekben és internetes recepttárakban, de többnyire csirkehúsra, sertésre és marhára szabva. Mivel ezeket szélesebb körben fogyasztják, ezért új receptek is könnyebben születnek, pedig az igazán kreatív és egészségtudatos étrendben sok más állat húsa is helyet kaphat! 

Vissza a gyökerekhez: bárány és juhhús az ebédlőasztalon!

Ma már kevesebben tenyésztenek otthon állatokat, de évtizedekkel korábban gyakori volt, hogy szárnyasokon kívül négylábú állatokat is tartottak a háznál és értékes, finom húsukért nevelték őket. Gyakran került a vasárnapi ebéd során bárány a tányérra, vagy juhhúsból készült fogások. Ilyen tekintetben nagyszüleink, dédszüleink bizony sokszor jóval izgalmasabb ételeket fogyasztottak, és nem utolsósorban táplálóbbakat, hiszen az állatot maguk nevelték, a húst nem a közértben vásárolták! 

Miért érdemes beépíteni a bárány és juhhúsát az étrendünkbe?

A bárány és a juh húsa nem csak ízében különbözik a jóval elterjedtebb és hétköznapi alapanyagnak számító csirke- és sertés húsától, hanem tápanyagtartalmában is! Ez pedig alapvető fontosságúvá teszi a fogyasztását, hiszen a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagokat, esszenciális aminosavakat, vitaminokat akkor tudjuk megfelelő mértékben magunkhoz venni, ha étrendünk sokszínű! Heti szinten érdemes vörös húst is fogyasztani, hiszen különösen jó forrása a B12-vitaminnak és a vasnak mindamellett, hogy nagyszerű fehérjeforrás. A legelőn tartott bárányok és juhok húsának tápanyagtartalma pedig összehasonlíthatatlan a közértben megvásárolható, nagyüzemi állattartásból származó húséval! Mindig válasszunk olyan forrásból származó húst, mely támogatja a szabadtartást és állatjólétet, így garantáltan jó minőségű, egészséges alapanyagot kapunk az ételeinkhez.

A báránycomb igazi ínyencség, összetéveszthetetlen más hússal

Sokan tartanak tőle, hogy a kevésbé hétköznapi húsféléket nem tudják megfelelően elkészíteni. Talán ez a bizonytalanság is ok arra, hogy inkább a megszokott alapanyagokat választják. Pedig a bárány húsának elkészítése sem kihívás, semmi ok arra, hogy a rutintalanság miatt lemondjunk a különleges kulináris élményekről! Báránycombból például omlós, szaftos és ízletes steak készülhet, és nem is különbözik sokban a marhasteak sütési módjától. A siker titka a fűszerezésben rejlik! A bárány egyedi ízprofillal rendelkező, édeskés húsához különlegesebb fűszerek is nagyon jól passzolnak! Még a menta is kifejezetten jól harmonizál vele pontosan az édes ízjegyek miatt, de a különleges zamathoz a rozmaring, oregánó, kakukkfű is hozzájárulhat, míg ízlés szerint a faggyús ízt fokhagymával, almaecettel, de akár mustárral és tormával is finomíthatjuk.

Könnyen és gyorsan elkészíthető, omlós steak báránycombból:

Hozzávalók:

  • 350 g báránycomb
  • 3 evőkanál avokádó olaj (vagy olíva)
  • 1 evőkanál almaecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 kisebb mentalevél
  • só, fehérbors

Pácolás:

A hús süthető egyben is, kissé beirdalva, vagy vékonyabb szeletekre vágva. Az olajból, almaecetből, fokhagymából, mentalevélből készítsünk pácot. Ehhez a fokhagymát és a mentát apróra kell vágni vagy mozsárban összetörni. Ehhez az olajos páchoz adjunk ízlés szerint sót és fehérborsot.

Fektessük a húst sütőpapírra és locsoljuk meg a páccal. Fontos, hogy az olajos pácból mindenhová jusson a húson. Csomagoljuk be a papírba a húst, majd pihentessük legalább 2 órán át a hűtőben. 

Sütés:

A báránycomb steak sütése nem lesz idegen azoknak, akik már marhasteak-et sütöttek valaha. Egy olajozott serpenyőre lesz szükség ebben az esetben is, amit felforrósítunk. Közben a sütőt is elő kell melegíteni 180 fokra, a serpenyő után ugyanis azonnal megy a hús a sütőbe!

 2 óra pácolási idő után a húst a forró serpenyőbe helyezzük, és oldalanként 3-3 percig sütjük. A hús ekkor kérget kap, aminek a feladata bent tartani a finom szaftot. Nem kell megijedni, nem fog megégni! A serpenyőben kérgesre pirult húst végül sütőpapíron 6-8 percre áthelyezzük a sütőbe.

Vigyél változatosságot az étrendedbe azzal, hogy rendszeresen fogyasztasz tápanyagokban gazdag bárányhúst is! Legyen szó ünnepi alkalmakról, vagy egy ízletes ebédről, vacsoráról, a bárány steak bármikor jó választás!

Jó étvágyat!

[cc_share]

Receptek

Báránysült mentamártással

Kóstold meg a különleges ízvilágát a frissen sütött, zsenge bárány combnak, melyet egy friss mentaszósz koronáz meg. Hagyd, hogy az ízek elkalauzoljanak egy gasztronómiai ízutazásra, amelyet ezúttal Annuskám álmodott meg! Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya 2...

read more

Ínyenc bárányburger fokhagymás majonézzel

A most következő receptet Kálci készítette el a számunkra. Fogadjátok szeretettel! "A hamburgerről él egy olyan tévhit, hogy egészségtelen. Nyílván azért alakult ki ez a kép, mert a gyorséttermek cukorral felfújt bucikban szinte zöldségek nélkül kínálják számunkra....

read more

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!