Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 35.
A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!
Ha meg kellene határoznom a kedvenc levesemet, akkor az alábbi recept egész biztos benne lenne évszaktól, napszaktól, hangulattól függetlenül a top háromban.
Ennek a levesnek a megszületése egy nagyon kedves, Amerikában élő barátomnak, köszönhető.
Monó 2 évvel ezelőtt ajánlotta figyelmembe a kedvenc ételének, a „mafének” a receptjét, melyet férfiasan bevallva, akkor még nem is hallottam. Ez egy klasszikus afrikai egytálhúsos, ragus étel, melyet rizzsel tálalnak. Ahogy mesélte a sós mogyorókrémmel sűrített, kókusztejes, krémes-gyömbéres szósz mindenek feletti ízélményét, azonnal tudtam: „Ez kell nekem!” Amikor elkészítettem, tényleg csak tátottam a számat a döbbenettől, mennyire elképesztően izgalmas recept birtokába jutottam. Egyszerűen tényleg zseniális.
Mivel leves-mániás vagyok, így az sem volt kérdéses, hogy ezt a nagyszerű koncepciót leves formájában is el kell majd készítenem. Aztán amikor elkészült a mű, akkor csak azt hallottam a család minden tagjától, hogy ez lesz az új kedvenc! Imádták. Azóta pedig havi szinten „követelik” tőlem ezt a testet- és lelket melengető finomságot.
A kivitelezése pofonegyszerű, és mivel olyan bárányhúsrészt használtam, melynek az elkészítési ideje valóban pár perc, így nemcsak egyszerű, hanem a nettó munkaidő tekintetében viszonylag gyors is.
Remélem, nektek is tetszeni fog, íme a recept:
Hozzávalók:
- 300 g báránygerinc
- só, bors
- növényi olaj
- 4 db közepes paradicsom
- 1 nagyobb hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 40 g friss gyömbér
- 1 kk füstölt paprika
- 5 db közepes répa
- 1 kk cukor (opcionális)
- 2 liter alaplé
- 200+25 g sós mogyoró
- 200 ml kókusztej
- 1 kápiapaprika
- ¼ mk chilipehely
- 1/2 marék korianderlevél
Elkészítése
A paradicsomokat félbevágom, kimetszem a csumájukat, majd átlósan bevágom a bőrét. Egy sütőtálba teszem a felnegyedelt hagymákkal, a fokhagymagerezdekkel és a gyömbérrel együtt. Meglocsolom az olajjal, majd forró, 250 fokos sütőbe teszem. A cél, hogy a bőrét kellemesen megkapja a hő, így egy mozdulattal le lehet szedni majd róla.
A sós mogyorót egy mixergépbe teszem, majd addig aprítom, míg homogén krém nem lesz belőle.
A közben megsült paradicsomok bőrét leszedem, majd a többi zöldséggel együtt a mogyorókrémhez teszem, jó alaposan leturmixolom.
A húst előkészítem, vagyis levágom a hártyás, inas részeket, törekszem, hogy szép filét kapjak. Egy éles késsel papírvékony szeletekre vágom, majd olajon villámgyorsan lepirítom.
Hozzákeverem a szeletekre vágott sárgarépát, sózom, borsozom, rászórom a füstölt paprikát. Egy kicsit összepirítom, majd beleöntöm a zöldséges mogyorókrémet is.
Hozzáadom a kókuszkrémet, majd felöntöm az alaplével. Felforralom, majd, ha szükséges, sózom, illetve egy kevés cukorral egyensúlyozom a savakat.
Addig főzöm, míg a répa megpuhul.
Apró kockákra vágott kápiával és durvára tört mogyoróval szórom meg, hogy legyen egy kis roppanós „játékosság” is benne. Frissen vágott korianderlevéllel, chilipehellyel díszítem.
Jó étvágyat!