SZENEGÁLI SÓS MOGYORÓKRÉMES-KÓKUSZTEJES LEVES BÁRÁNYHÚSSAL

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 35.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!

Ha meg kellene határoznom a kedvenc levesemet, akkor az alábbi recept egész biztos benne lenne évszaktól, napszaktól, hangulattól függetlenül a top háromban.

Ennek a levesnek a megszületése egy nagyon kedves, Amerikában élő barátomnak, köszönhető.

Monó 2 évvel ezelőtt ajánlotta figyelmembe a kedvenc ételének, a „mafének” a receptjét, melyet férfiasan bevallva, akkor még nem is hallottam. Ez egy klasszikus afrikai egytálhúsos, ragus étel, melyet rizzsel tálalnak. Ahogy mesélte a sós mogyorókrémmel sűrített, kókusztejes, krémes-gyömbéres szósz mindenek feletti ízélményét, azonnal tudtam: „Ez kell nekem!” Amikor elkészítettem, tényleg csak tátottam a számat a döbbenettől, mennyire elképesztően izgalmas recept birtokába jutottam. Egyszerűen tényleg zseniális.

Mivel leves-mániás vagyok, így az sem volt kérdéses, hogy ezt a nagyszerű koncepciót leves formájában is el kell majd készítenem. Aztán amikor elkészült a mű, akkor csak azt hallottam a család minden tagjától, hogy ez lesz az új kedvenc! Imádták. Azóta pedig havi szinten „követelik” tőlem ezt a testet- és lelket melengető finomságot.

A kivitelezése pofonegyszerű, és mivel olyan bárányhúsrészt használtam, melynek az elkészítési ideje valóban pár perc, így nemcsak egyszerű, hanem a nettó munkaidő tekintetében viszonylag gyors is.

Remélem, nektek is tetszeni fog, íme a recept:

Hozzávalók:

  • 300 g báránygerinc
  • só, bors
  • növényi olaj
  • 4 db közepes paradicsom
  • 1 nagyobb hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 40 g friss gyömbér
  • 1 kk füstölt paprika
  • 5 db közepes répa
  • 1 kk cukor (opcionális)
  • 2 liter alaplé
  • 200+25 g sós mogyoró
  • 200 ml kókusztej
  • 1 kápiapaprika
  • ¼ mk chilipehely
  • 1/2 marék korianderlevél

Elkészítése

A paradicsomokat félbevágom, kimetszem a csumájukat, majd átlósan bevágom a bőrét. Egy sütőtálba teszem a felnegyedelt hagymákkal, a fokhagymagerezdekkel és a gyömbérrel együtt. Meglocsolom az olajjal, majd forró, 250 fokos sütőbe teszem. A cél, hogy a bőrét kellemesen megkapja a hő, így egy mozdulattal le lehet szedni majd róla.

A sós mogyorót egy mixergépbe teszem, majd addig aprítom, míg homogén krém nem lesz belőle.

A közben megsült paradicsomok bőrét leszedem, majd a többi zöldséggel együtt a mogyorókrémhez teszem, jó alaposan leturmixolom.

A húst előkészítem, vagyis levágom a hártyás, inas részeket, törekszem, hogy szép filét kapjak. Egy éles késsel papírvékony szeletekre vágom, majd olajon villámgyorsan lepirítom.

Hozzákeverem a szeletekre vágott sárgarépát, sózom, borsozom, rászórom a füstölt paprikát. Egy kicsit összepirítom, majd beleöntöm a zöldséges mogyorókrémet is.

Hozzáadom a kókuszkrémet, majd felöntöm az alaplével. Felforralom, majd, ha szükséges, sózom, illetve egy kevés cukorral egyensúlyozom a savakat.  

Addig főzöm, míg a répa megpuhul.

Apró kockákra vágott kápiával és durvára tört mogyoróval szórom meg, hogy legyen egy kis roppanós „játékosság” is benne. Frissen vágott korianderlevéllel, chilipehellyel díszítem.

Jó étvágyat!

Receptek

BURGUNDI VÖRÖSBOROS BÁRÁNYPITE

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 34. A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és...

bővebben

Lassan sült báránycomb

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 32. A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és...

bővebben

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!