Szenegáli sós mogyorókrémes-kókusztejes leves bárányhússal

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 35.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!

Ha meg kellene határoznom a kedvenc levesemet, akkor az alábbi recept egész biztos benne lenne évszaktól, napszaktól, hangulattól függetlenül a top háromban.

Ennek a levesnek a megszületése egy nagyon kedves, Amerikában élő barátomnak, köszönhető.

Monó 2 évvel ezelőtt ajánlotta figyelmembe a kedvenc ételének, a „mafének” a receptjét, melyet férfiasan bevallva, akkor még nem is hallottam. Ez egy klasszikus afrikai egytálhúsos, ragus étel, melyet rizzsel tálalnak. Ahogy mesélte a sós mogyorókrémmel sűrített, kókusztejes, krémes-gyömbéres szósz mindenek feletti ízélményét, azonnal tudtam: „Ez kell nekem!” Amikor elkészítettem, tényleg csak tátottam a számat a döbbenettől, mennyire elképesztően izgalmas recept birtokába jutottam. Egyszerűen tényleg zseniális.

Mivel leves-mániás vagyok, így az sem volt kérdéses, hogy ezt a nagyszerű koncepciót leves formájában is el kell majd készítenem. Aztán amikor elkészült a mű, akkor csak azt hallottam a család minden tagjától, hogy ez lesz az új kedvenc! Imádták. Azóta pedig havi szinten „követelik” tőlem ezt a testet- és lelket melengető finomságot.

A kivitelezése pofonegyszerű, és mivel olyan bárányhúsrészt használtam, melynek az elkészítési ideje valóban pár perc, így nemcsak egyszerű, hanem a nettó munkaidő tekintetében viszonylag gyors is.

Remélem, nektek is tetszeni fog, íme a recept:

Hozzávalók:

  • 300 g báránygerinc
  • só, bors
  • növényi olaj
  • 4 db közepes paradicsom
  • 1 nagyobb hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 40 g friss gyömbér
  • 1 kk füstölt paprika
  • 5 db közepes répa
  • 1 kk cukor (opcionális)
  • 2 liter alaplé
  • 200+25 g sós mogyoró
  • 200 ml kókusztej
  • 1 kápiapaprika
  • ¼ mk chilipehely
  • 1/2 marék korianderlevél

Elkészítése

A paradicsomokat félbevágom, kimetszem a csumájukat, majd átlósan bevágom a bőrét. Egy sütőtálba teszem a felnegyedelt hagymákkal, a fokhagymagerezdekkel és a gyömbérrel együtt. Meglocsolom az olajjal, majd forró, 250 fokos sütőbe teszem. A cél, hogy a bőrét kellemesen megkapja a hő, így egy mozdulattal le lehet szedni majd róla.

A sós mogyorót egy mixergépbe teszem, majd addig aprítom, míg homogén krém nem lesz belőle.

A közben megsült paradicsomok bőrét leszedem, majd a többi zöldséggel együtt a mogyorókrémhez teszem, jó alaposan leturmixolom.

A húst előkészítem, vagyis levágom a hártyás, inas részeket, törekszem, hogy szép filét kapjak. Egy éles késsel papírvékony szeletekre vágom, majd olajon villámgyorsan lepirítom.

Hozzákeverem a szeletekre vágott sárgarépát, sózom, borsozom, rászórom a füstölt paprikát. Egy kicsit összepirítom, majd beleöntöm a zöldséges mogyorókrémet is.

Hozzáadom a kókuszkrémet, majd felöntöm az alaplével. Felforralom, majd, ha szükséges, sózom, illetve egy kevés cukorral egyensúlyozom a savakat.  

Addig főzöm, míg a répa megpuhul.

Apró kockákra vágott kápiával és durvára tört mogyoróval szórom meg, hogy legyen egy kis roppanós „játékosság” is benne. Frissen vágott korianderlevéllel, chilipehellyel díszítem.

Jó étvágyat!

[cc_share]

Receptek

Mentás báránycomb steak  

Tovább folytatjuk a gasztronómiai kalandozást. Ezúttal Kalivoda Timi készített nekünk egy ínycsiklandó steak-et! Fogadjátok szeretettel! Ha húsételhez keresünk receptet, megannyi izgalmas ötletet találhatunk a receptkönyvekben és internetes recepttárakban, de...

bővebben

Báránysült mentamártással

Kóstold meg a különleges ízvilágát a frissen sütött, zsenge bárány combnak, melyet egy friss mentaszósz koronáz meg. Hagyd, hogy az ízek elkalauzoljanak egy gasztronómiai ízutazásra, amelyet ezúttal Annuskám álmodott meg! Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya 2...

bővebben

Ínyenc bárányburger fokhagymás majonézzel

A most következő receptet Kálci készítette el a számunkra. Fogadjátok szeretettel! "A hamburgerről él egy olyan tévhit, hogy egészségtelen. Nyílván azért alakult ki ez a kép, mert a gyorséttermek cukorral felfújt bucikban szinte zöldségek nélkül kínálják számunkra....

bővebben

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!