Bárányhúsos tésztabatyu zöldfűszeres majonézzel

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 4.

Szilveszteri buliváró

Sokan vagyunk, akik nagyon várjuk már a Szilvesztert. Vannak, akik az év lezárását ünneplik és vannak, akik az új év eljövetelének a tisztaságát, a megújulás lehetőségét látják benne. Vannak, akik viszont szimplán azért, mert hatalmasat lehet bulizni aznap.

Számomra a legnagyszerűbb a Szilveszterben azoknak a kis ételfalatkáknak az elkészítése, mely évek óta hatalmas sikert aratnak a vendégeink körében. Gyerekkoromban katonáknak hívtuk, és édesanyámmal, testvéremmel közösen készítettük Szilveszter napján.

Ezekben, mai divatos szóval tapasnak nevezett mini ételekben hihetetlen izgalmak rejlenek. Amellett, hogy valóságos ízbombák, elképesztően dekoratívak is tudnak lenni. Készítésük közben számtalan lehetőség nyílik kreatív énünk megcsillogtatására. Mindenféle túlzás nélkül kijelenthetem, hogy fogyasztásuk egy jó bor társaságában legalább akkora kulináris élmény, mint a legmenőbb degusztációs ételsoroké.

Nagyon készülök rá, ugyanis idén is, ahogy évek óta, sok-sok gyerkőc társaságában töltjük ezt a jeles napot, akik ilyenkor velem együtt sürögnek-forognak a konyhában.

Természetesen őket is bevonom az előkészületekbe és hatalmas móka szokott kerekedni az együtt főzésből. Vannak kisebbek és vannak nagyobbak, ahol mindenkinek megvan a saját szerepköre. Már ők is tudják, fontos, hogy minden tökéletes legyen, mire eljön az este. Ekkor tálcára kerülnek a kis színes-ízes finomságok, melyeket a „buli” mellett tudunk majd falatozgatni.

A kedvenc klasszikusok mellett természetesen minden évben kreálok valami újdonságot, melyet idén anyukám egyik receptje ihletett.

Ez a recept eredetileg a megmaradt húsvéti sonka felhasználásának egyik zseniális módja. Valójában levelestésztába csomagolt sonkaragu, melyet idén egy könnyű bárányragura fogok cserélni, remélhetőleg a vendégeim legnagyobb örömére.

A raguba kevés szalonna és háromféle színű paprika kerül, de ami az egésznek a laza textúrát adja az nem más, mint a tejbe áztatott pirított kenyér, valamint a tojásfehérje, mely habbá verve kerül bele.

Hozzá pedig egy selymes, krémes, házi majonézt terveztem, frissen vágott illatos zöldfűszerekkel, mely tökéletes kisérője lesz a bárányhúsnak.

Lássuk, mire lesz szükségünk hozzá!

Bárányhúsos tésztabatyu zöldfűszeres majonézzel

Hozzávalók:

Tésztabatyuhoz (12 db):

  • 2 csomag leveles tészta
  • 400 g darált bárány vagy birkacomb
  • 1 közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 g szalonna
  • 1 teáskanál kacsazsír
  • 3 db kaliforniai paprika (trikolor)
  • 100 g kenyér
  • 100 ml tej
  • 2 tojás
  • só, bors, kakukkfű, tárkony, petrezselyemzöld
  • 2 tojássárgája a kenéshez

Zöldfűszeres házi majonézhez:

  • 3 tojássárgája
  • 200 ml étolaj
  • fél citrom kifacsart leve, lereszelt héja
  • só, bors
  • friss tárkony, bazsalikom, petrezselyemzöld

A tojások sárgáját jól kikeverem, sózom, borsozom. Az olajat vékony sugárban adagolom hozzá, miközben folyamatosan keverem a krémet. A citrom lereszelt héját hozzákeverem, majd a kifacsart levével ízlésemnek megfelelően beállítom a savasságát.

A frissen vágott zöldfűszereket belekeverem, tálalásig hűtőbe teszem.

A ragu elkészítése:

A szalonnát apró kockákra vágom, majd a finomra vágott hagymákkal együtt kacsazsíron megfonnyasztom. A darálthúst hozzáteszem, kicsit együtt pirítom őket. A szintén kis kockákra vágott paprikát beleszórom, sózom, borsozom, majd alacsony hőfokon fedő alatt párolom 35-40 percig. A frissen vágott zöldfűszereket hozzáadom.

Közben a kenyérkockákat serpenyőben kevés olíva olajon szépen körbepirítom, majd a felforrósított tejbe teszem, hogy jól megpuhuljon.

A raguba keverem a kenyérpépet, majd leveszem a tűzről. Amikor kicsit kihűlt, jó alaposan elkeverem benne a tojások sárgáját.

A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd lazán beleforgatom a raguba.

A batyu összeállítása:

A muffin formát kizsírozom, kilisztezem.

A leveles tésztát kitekerem majd csomagonként hat egyforma négyzetre vágom.

A tésztanégyzeteket óvatosan a formákba fektetem, majd megtöltöm a raguval.

A tészta sarkait szépen egymásra hajtogatom, kicsit csavarok rajta. Az illesztéseket összetapasztom, gondosan „bezárom” a tésztabatyut. Egy ecset segítségével óvatosan lekenem a tészta felületét a tojássárgájával.

150 fokos sütőbe teszem, majd 15-18 perc alatt aranybarnára sütöm.

Friss salátalevelekkel és a házi majonézzel tálalom.

[cc_share]

Receptek

Mentás báránycomb steak  

Tovább folytatjuk a gasztronómiai kalandozást. Ezúttal Kalivoda Timi készített nekünk egy ínycsiklandó steak-et! Fogadjátok szeretettel! Ha húsételhez keresünk receptet, megannyi izgalmas ötletet találhatunk a receptkönyvekben és internetes recepttárakban, de...

bővebben

Báránysült mentamártással

Kóstold meg a különleges ízvilágát a frissen sütött, zsenge bárány combnak, melyet egy friss mentaszósz koronáz meg. Hagyd, hogy az ízek elkalauzoljanak egy gasztronómiai ízutazásra, amelyet ezúttal Annuskám álmodott meg! Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya 2...

bővebben

Ínyenc bárányburger fokhagymás majonézzel

A most következő receptet Kálci készítette el a számunkra. Fogadjátok szeretettel! "A hamburgerről él egy olyan tévhit, hogy egészségtelen. Nyílván azért alakult ki ez a kép, mert a gyorséttermek cukorral felfújt bucikban szinte zöldségek nélkül kínálják számunkra....

bővebben

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!