Bárány „nuggets” zöldfűszeres borsófőzelékkel

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 9.

Bárány „nuggets” zöldfűszeres borsófőzelékkel

Gyermekkoromban azon kevesek közé tartoztam, aki élt-halt szinte mindenféle főzelékért. Anyukám mindet zseniálisan készítette, még a sok gyerek számára gyűlölt tökfőzelék is az egyik kedvencem volt.
A főzelék szeretet a mai napig megvan nálam, viszont azt vettem észre, hogy az esetek nagy részében, ha főzelék kerül terítékre, akkor zömmel a zöldborsófőzelék az, ami elsőbbséget élvez a konyhámban. Villámgyorsan elkészíthető, főleg, ha van zsenge borsó a fagyasztóban. Ha kreatívak vagyunk, akkor a maradékból – már, ha marad -, szuper ételek varázsolhatóak szintén.

Rengeteg borsófőzelék recept-koncepciót dolgoztam ki az elmúlt években.
Szoktam készíteni tejben megfőzve, pirított kenyérmártással sűrítve, vagy alaplében főzve, tejszínnel, kevés kukoricakeményítővel behúzva a végén. Az egyik kedvelt verzióm, hogy a főzőlé maga egy jófajta húsleves, a krémes-tejes karaktert pedig natúr krémsajttal, mascarponéval érem el.
Akármennyire is furcsán hangzik, – mert ugye egy egyszerű ételről beszélünk – akár felső kategóriás gourmet éttermekben is bátran nyúlnak a séfek a borsófőzelékhez. Ezt jól is teszik, hiszen valóban egy kis kreativitással fűszerezve elképesztően szép és finom fogások alakíthatóak ki belőle.

A borsófőzeléket klasszikusan liszttel sűrítik, de sokan elfelejtik, hogy maga a borsó is egy remek sűrítőanyag, mely talán egészségesebb is, mint a liszt, plusz sokkal finomabb lesz a főzelék, ha egy könnyed borsókrém adja a főzelék gerincét, nem pedig a nehéz, lisztes-csirizes főzőlé.
Jómagam ezt a verziót preferálom, vagyis én a főtt borsó egy részét pürésítem, majd ezt öntöm vissza a többihez. Ezáltal csodaszép színt is kap, létrejön a krémes-sűrű állag, ami ugye elengedhetetlen a főzelékhez. Kedvünkre használhatunk mindenféle zöldfűszert hozzá, például bazsalikomot, melytől hihetetlenül izgalmas lesz, de maradhatunk simán a friss petrezselyemnél is.

Mivel volt itthon jófajta bárányhúsom, ezért olyan fűszereket válogattam a kertünkből, mely jó barátságban van a báránnyal, így a bazsalikomon kívül csempésztem bele egy kis mentát, citromfüvet és petrezselymet is.
A bárányhúsból pedig egy olyan ropogós, könnyű feltétet kreáltam, amely csodásan egészítette ki a főzelék karakterét. Úgy érzem, megint remek kis ételt tudtam bemutatni a vendégeimnek.

Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, lássuk mire van szükség hozzá!

Bárány „NUGGETS”

Hozzávalók:

  • 500 g tiszta bárányhúsfilé (comb, fartő, gerinc)
  • 120 ml tejszín
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • friss kakukkfű
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 70 g liszt
  • 2 tojás
  • corn flakes kissé megtörve, elmorzsolva

Elkészítés:

A hozzávalókat késes aprítóba tesszük, majd jól lepépesítjük. Az esetleges inas részeket kiszedegetjük belőle. Egy körülbelül 15 x 30 centis tálba folpackot fektetünk, majd erre simítjuk a húspépet. Fagyasztóba tesszük körülbelül fél órára, hogy közepesen átfagyjon. Közben a lisztet és a tojásokat kikeverjük. Sűrű palacsintaszerű állagot kell kapni.

A közepesen átfagyott bárányhúst tetszőleges hasábokra vágjuk. Azonnal a lisztes-tojásos panírba forgatjuk. A tört corn flakes-t egy nagyobb tálba öntjük, és ebbe forgatjuk a bevont húshasábokat. 180 fokos olajban, mérettől függően, 6-8 perc alatt megsütjük.

Zöldfűszeres borsófőzelék

Hozzávalók:

  • 1000 g fagyasztott zsenge zöldborsó
  • 1000 ml húsleves
  • 1 fej finomra vágott vöröshagyma
  • 50 g vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 150 g mascarpone
  • só, bors
  • zöldfűszerek: bazsalikom, menta, citromfű, petrezselyemlevél
  • héjas zsenge cukorborsó
  • borsócsíra

Elkészítés:

A finomra vágott hagymát az olívaolajon és a vajon óvatosan ledinszteljük. A borsót fagyott állapotban hozzátesszük, és felöntjük a húslevessel. A lé sósságától függően sózzuk, borsozzuk. Nagyjából 10-15 perc után, amikor a borsó majdnem kész, kivesszük a felét, hideg vízbe tesszük és hagyjuk kihűlni.

A maradékhoz hozzátesszük a krémsajtot, és többször megkeverve addig főzzük, míg teljesen puha lesz. Ezután a megpuhult borsót a főzőlével együtt forrón turmixgépbe tesszük. Hozzádobáljuk a zöldfűszereket, majd krémesre mixeljük.

A borsókrémet fazékba tesszük, majd beleforgatjuk a félretett főtt borsót, valamint a héjas zsenge cukorborsót is. Tálalásig melegen tartjuk.

Ha kisültek a „nuggetsek”, azonnal tálaljuk, borsó csírával díszítjük.

Jó étvágyat!

Receptek

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 28.

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált...

bővebben

Toszkán birkalábszár krémes polentával

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 25. A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és...

bővebben

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!