Bárányhúsos-csicseriborsós shawarma leves

A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és néhány igazán izgalmas bevált receptjét is. Fogadjátok szeretettel!

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 17.

Bárányhúsos-csicseriborsós shawarma leves

Tapasztalt sommelier-ként rengeteg kérdést kaptam már életemben borokkal kapcsolatban.
Viszont van egy, melyet szinte kivétel nélkül minden alkalommal megkérdeznek tőlem a vendégeim.
Ez pedig nem más, mint a: „és mi a kedvenc borod, Márk?”

Ezt a kérdést azért szeretem, mert lehetőségem van kifejteni, hogy a gasztronómia olyan széles palettán tud bort kínálni egy adott pillanathoz, mely – ha megtaláljuk a tökéletes párosítást -, akkor nem pusztán az adott pillanatot teszi nagyszerűvé, hanem akár egész életre is meghatározó tud lenni fogyasztójának.

Könnyű, gyümölcsös fehér vagy rozé, jól lehűtve nyáron, laza vörös ősszel, tartalmas vörös, vagy esetleg egy jó aszú télen?

Azt gondolom, hogy mindet imádom, csak a megfelelő alkalmat és a társat kell megtalálni hozzá.

Ugyanezen gondolatmenet mentén az ételek világában sem tudnék határozottan egy nemzet konyhájára rámutatni, hogy az a kedvencem.

Természetesen a jó magyar konyha mindennek az alapja nálam.

Pörkölt, gulyás, lecsó jöhet minden mennyiségben, de persze, ha egy olasz vagy egy francia étel kerül elém, azt is habzsolom, mint, ahogy a thai, vietnámi, illetve az arab stílusú ételeket is. Mondhatjuk, hogy ezen utóbbi három nemzet ételeinek a rabja vagyok mostanság. Elképesztő lelkesedéssel használom a különféle egzotikus fűszereket, technikákat, legyen az közel- vagy akár távol-keleti. Néha kombinálom is ezeket, újítok, felfedezek, a végeredményt pedig természetesen élvezem, és, ha extrát alkottam, azokat mindenképpen meg is mutatom a követőimnek.

A soron következő recept is egy érdekes koncepció, mégpedig a Magrebi háromszög (Marokkó, Algéria, Tunézia) kedvelt street food ételéből, a shawarmaból fejlődött ki, mégpedig egy olyan egytálétel formájában, mely, villámgyors és hihetetlenül finom is egyben.

A shawarma, ha valakinek idegen lenne a kifejezés, egyfajta girosz, melyet gyakran birkahúsból készítenek. A hagyomány szerint tele illatos fűszerrel, majd zöldségekkel, szószokkal, pitával fogyasztják.

Az én általam bemutatott laktató egytálétel voltaképpen egy sűrűbb leves, mely tökéletesen hordozza a hagyományos shawarma illatokat, ízeket, az elkészítése pedig tényleg pofonegyszerű.

Hozzávalók:

  • 2 ek olívaolaj
  • 500 g darált hús (lapocka, comb)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ¼ kk római kömény
  • ¼ kk őrölt kardamon
  • ¼ kk cayenne bors
  • ¼ kk őrölt fahéj
  • ¼ kk őrölt koriander
  • ½ kk füstölt paprika
  • ½ kk só
  • ¼ kk bors
  • 1 ek paradicsompüré
  • 400 g csicseriborsó (konzerv)
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 400 g hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
  • 600 ml csirkealaplé
  • 1 marék bébispenót
  • joghurt, friss koriander zöld

Elkészítése:

Az olívaolajat felhevítjük, majd a finomra vágott hagymákat ledinszteljük benne. A darált húst hozzátesszük, majd pár percig együtt pirítjuk őket.
Beletesszük az egzotikus fűszereket. Sózzuk, borsozzuk, majd mehet bele a paradicsompüré. Pár percig pirítjuk a ragut.

Hozzáadjuk a csicseriborsót, a felszeletelt sárgarépát és a hámozott paradicsomot.

Felöntjük az alaplével, majd 15-20 percig főzzük, míg a sárgarépa megpuhul. Belekeverjük a bébispenótot, megvárjuk, míg kissé összeesik benne.

Friss koriander zölddel és joghurttal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Receptek

Babos-káposztás birka-székelygulyás

Gasztroblog-sorozat Mikes Márkkal 20. A receptekkel kapcsolatos nagy érdeklődésre való tekintettel az új projektben is tovább folytatjuk gasztroblog-sorozatunkat. A blogok írója ismét Mikes Márk sommelier, gasztroblogger, aki megosztja velünk élményeit, véleményét és...

bővebben

További receptek

hoja

Élvezze a fenntartható húst!

Ezek a receptek ízletes és környezetbarát húsból készülnek. Fedezze fel, miért kedvez a legeltetés a fenntarthatóságnak és a vidékfejlesztésnek hazánkban.

Hol lehet megvásárolni
a bárány- és juhhúst?

Keresse meg a legközelebbi üzletet, és élvezze az egyedi ízt!